Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Studerende på udveksling under corona: »Det var en magisk oplevelse«

Trods corona var der stadig studerende, der drog på udveksling. Uniavisen har talt med tre af dem.

Selv om corona har haft den effekt, at langt færre studerende end normalt har taget et udlandssemester, har det stadig været muligt.

Men hvad vil det sige at være udvekslingsstuderende i en coronatid?

Vi har talt med to studerende, der rejste ud, mens verden var lukket delvis ned af corona, og én som rejste hjem, da coronarestriktionerne strammede til.

Ville hellere være online i Skotland end hjemme

Klara Dahler, der læser Jura, valgte at gennemføre sit planlagte udlandssemester i Skotland i efteråret 2020.

»Jeg er rigtig glad for, at jeg tog af sted. Det var bedre end at skulle være derhjemme,« siger Klara Dahler, der var forsvarligt isoleret i et hus med seks andre udvekslingsstuderende, mens hun udelukkende havde onlineundervisning.

»Udsigterne var de samme, hvis jeg var blevet derhjemme, men nu kunne jeg trods alt have nogle nye omgivelser,« siger hun.

LÆS OGSÅ: De studerende tror på det: Mange flere vil på udveksling

Lidt af Skotland nåede Klara Dahler at opleve, før temperaturerne faldt, og smittetallene steg.

»I starten var der åbent for vandreture. Men så gik der ikke ret længe, og så måtte man ikke forlade byerne. Heldigvis var der en dejlig park tæt på.«

Fagligt ser Klara Dahlar også positivt tilbage på opholdet.

»Jeg tror, at det var en fordel for min læsning, at jeg ikke havde så mange distraktioner. Så det var fint. Det var også hårdt nogle gange, fordi alt var online og jeg skulle stå alene med min læring.«

Havde Venedig næsten for sig selv

I Venedig oplevede jurastuderende Victoria Thorsen den ellers turistfyldte by tømt for turister.

»Det har været en magisk oplevelse fordi der ikke var en eneste turist. Virkelig syret, men fantastisk. Det er verdens smukkeste by – og jeg havde den nærmest helt for sig selv,« siger hun.

Italien var hårdt ramt af corona i foråret 2020, og det kunne stadig mærkes, siger Victoria Thorsen.

»Der var et folkeligt traume. Tiden, hvor der blev kørt lig igennem gaderne, og ingen måtte forlade deres huse, har skabt en alvor, man stadig mærker i dag.«

At byen blev tømt for turister, har store konsekvenser for Venedigs økonomi. »Folk gik fra hus og hjem, og det viser sig på allerværste vis nu her,« siger Victoria Thorsen.

Hun følger et internationalt program i jura, og læser nu et semester i Irland, men online hjemme fra Danmark. »Mine medstuderende er fra alt fra Palæstina til Malawi – det føles ret smukt at mødes i det virtuelle lokale, der repræsenterer hele verden.«

Måtte til eksamen midt om natten

Johanne Gottlieb der læser statskundskab, var i Melbourne da hele verden lukkede ned i foråret 2020, men hun valgte at blive i Australien.

»Jeg ville ikke give op. Nu havde jeg glædet mig til at komme ud og rejse, og jeg tænkte, at hvis jeg kunne blive færdig med skolen, kunne jeg stadig nå at rejse rundt. Stemningen hernede var: Det skal nok gå.«

Men da situationen spidsede til i Australien, ændrede det sig: »Vi fik udgangsforbud og måtte kun gå ud for at handle. Det var fuldstændig forfærdeligt. Efter halvanden måned valgte jeg at tage hjem og følge resten af studiet online.«

Johanne siger, at hun overordnet havde en positiv oplevelse med onlineundervisningen.

»De var overraskende gode til det. Hver uge var der en lille tjek ind-time, hvor man kunne fortælle hvordan det gik. Jeg følte, at de tog hånd om os. Underviserne var heller ikke forvirrede over teknikken, fordi de også tidligere har optaget undervisningen til de studerende, som ikke er der fysisk.«

Tidsforskellen var dog en udfordring. Da Johanne Gottlieb skulle til eksamen, var det efter normal sengetid:

»Jeg skulle til mundtlig eksamen over Zoom klokken 1 om natten for mig. Heldigvis er jeg lidt B-menneske. Og så havde jeg bedt om, at min gruppe kunne være en af de første. Det var de helt med på,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Vi fulgte to studerende da de rejste hjem på grund af coronakrisen

Seneste