Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
FORSKNINGSFINANSIERING 2 - Ib Bygbjerg, professor i international sundhed, roser EU for at turde satse på at støtte utraditionel forskning. Men systemet er et administrativt mareridt, som det kræver hjælp at finde rundt i.
Hvad gør man som forsker, hvis man interesser sig både for de store infektionssygdomme som malaria, tuberkulose og aids og de kroniske livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme?
Der er støtte at hente, hvis man vil undersøge enten den ene eller den anden gruppe af sygdomme, men ikke hvis man vil undersøge samspillet mellem de to.
Det er netop problemet for Ib Bygbjerg, professor i International Sundhed på Københavns Universitet (KU).
»Du havner i et sort hul, hvis du vil undersøge sammenstødet mellem en af de store klassiske infektionssygdomme og en af de nye livsstilssygdomme. Jeg vil undersøge sammenhængen mellem diabetes og tuberkulose, da vi ved, at diabetikere har tre til fire gange øget risiko for at få tuberkulose, men da det kun er et problem i Indien og Kina og ikke i USA eller Danmark, er det nærmest umuligt at finde støtte,« siger han.
Han tilføjer, at omkring to ud af tre diabetesrelaterede dødsfald i verden sker i ulandene, men alligevel fokuserer forskningen på overvægt ud fra europæiske normer og uden at tage hensyn til at undervægt ved fødslen spiller nok så stor en rolle.
Ib Bygbjerg har tidligere via sit samarbejde med London School of Hygiene & Tropical Medicine fået 16 millioner kroner fra EU til et projekt om malaria blandt børn i Afrika og til et andet projekt om blodtransfusioner i Afrika, så han henvendte sig til creoDK, da han ikke vidste, hvor han ellers skulle gå hen. Kontoret creoDK er KU’s, DTU’s og Region Hovedstadens fælles EU-forskningskontor i Bruxelles.
Kontoret arrangerede møder med EU parlamentarikere og repræsentanter for kommissionen, der til Ib Bygbjergs store overraskelse var villige til at lytte og tilmed forstod, hvad han ville undersøge.
»Jeg troede ærlig talt ikke, at man kunne bruge forskningskonsulenter til noget, men du har brug for en lods, når du skal manøvrere i Bruxelles, og hvis jeg ikke havde haft creoDK var jeg stødt på grund eller havde givet op på forhånd,« siger han.
Der er nu blevet dannet et konsortium af forskere, der alle arbejder med diabetes og tuberkulose, og problemstillingen er listet blandt de vigtigste forskningstemaer de kommende år. Der er dermed gode chancer for at der bliver afsat midler til emnet i det nye ottende rammeprogram.
Ib Bygbjerg beskriver det som et administrativt mareridt at søge om midler fra EU. Der er ansøgningsskemaer med uendelige rækker af spørgsmål, der skal udfyldes meget nøje. Dokumentationskravene til pengenes anvendelse er ligeledes omfattende.
Alligevel roser han EU, da han ikke har fantasi til at forestille sig, hvem der ellers ville støtte hans forskning.
»Det er ikke bare en samling bureaukrater. De vil virkelig noget med forskningen, og de er ikke bange i EU. De støtter kontroversielle projekter, og tillader folk som mig at komme med deres mærkelige ideer,« siger Ib Bygbjerg.
clba@adm.ku.dk