Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Univalget er afgjort for 2020, men kampen er først lige begyndt

Univalg 2020 — Studenterrådet vandt endnu en plads i bestyrelsen. Efter en valgkamp, hvor Lars Løkke, Alex Vanopslagh, Søren Pape og Henrik Dahl har blandet sig, har valget nået nye højder i den offentlige samtale. Er universitetsdemokrati ved at blive hot?

Resultaterne er blevet læst højt fra bordenden af det fine lokale, hvor universitetsbestyrelsen holder møder. Anders Mortensen fra Studenterrådet er erklæret valgets vinder, så han får nu en plads ved bordet ved mange flere lejligheder. De studerende fra de konkurrerende lister rejser sig, da den ceremonielle del er overstået, og så fyger det ellers med joviale kommentarer blandt studenterpolitikerne.

»Vi ses til næste år, hvor det bliver meget værre. Vent og se,« lyder det i mængden af ellers skulderklappende kommentarer.

Det bliver Anders Mortensen og Olivia Boesen fra Studenterrådet, der skal repræsentere alle Københavns Universitets studerende det næste år i universitetsbestyrelsen.

Men Studenterrådet var ikke den eneste liste, der gik efter bestyrelsesmagt. Uniavisen tog en kort debat med Studenterrådets Anders Mortensen, Kasper Stisen fra Frit Forum og Cille Hald Egholm fra Konservative Studerende.

Den kronisk lave stemmeprocent

Af alle Københavns Universitets 40.000 studerende gjorde blot 7.214 brug af deres stemme – det er en stemmeprocent på 16,2. Omtrent samme niveau som i 2019 for de studerende, og langt bedre end Studenterrådet havde frygtet, for på flere af de andre universiteter var stemmeprocenten faldet markant i år, måske på grund af corona.

Om de studerendes engagement har Anders Mortensen dog ikke ret mange superlativer.

»Det er jo ikke tilfredsstillende. Det siger noget om, at vi skal gøre mere, hvis vi skal have et bedre demokrati på Københavns Universitet.«

Der må godt ske noget mere end bare kaffe og slik.

Kasper Stisen, Frit Forum

Hvad vil I gøre for at forbedre valgdeltagelsen?

Anders Mortensen trækker sig tilbage i stolen. »Puh. Det er jo et kæmpe spørgsmål,« og tøver et øjeblik. Cille Hald Egholm fra Konservative Studerende er hurtig med en drillende kommentar: »Nu er det jo dig, der sidder i bestyrelsen.«

Anders Mortensen er hurtigt tilbage: »Det er svært, synes jeg, at have en dobbeltrolle. Man skal forklare folk, hvad universitetsvalget er, samtidig med at man skal give dem en anbefaling til hvad de skal stemme.«

Der er ingen tvivl om, at kandidaterne tager universitetsdemokratiet meget seriøst.

»Jeg tror, det er vigtigt, at vi er med til at gentænke det. Der må godt ske noget mere end bare kaffe og slik (til de potentielle vælgere, red.),« siger Kasper Stisen fra Frit Forum. Noget lignende har studerende, anarkist og debattør Harald Toksværd også for nyligt sagt i et interview til Uniavisen.

Corona, som blandt andet har den praktiske konsekvens, at mange studerende sidder derhjemme, har gjort det svært for valgets opstillede at dele de kaffekopper og valgflyers ud, der ellers skulle bidrage til at forøge stemmeprocenten. Prisen for den højeste stemmeprocent går til Studienævnet for Samfundsfag og Statskundskab. Her har 43,1 procent af de studerende afgivet deres stemme.

Hvorfor er stemmeprocenten højest på Statskundskab?

»Jeg tror det skyldes at vi er et studie af folk der engagerer sig politisk. Vi læser politik,« siger Cille Hald Egholm. »Jeg læser selv Statskundskab, og jeg synes faktisk det er pinligt at stemmeprocenten ikke er 100 procent. Så det er ikke godt nok, men det er bedre end sidste år, hvor den var under 40 procent.«

Tre valg i ét

I år var der foruden valget til bestyrelsen også valg til de akademisk råd og studienævnene. Uniavisen har af samme årsag bragt guides til valget og portrætter af spidskandidaterne til Bestyrelsen, skrevet om studienævnenes resultater og lagt spalteplads til debatindlæg fra kandidaterne. Det hele har været samlet på en valgside.

»Det er i virkeligheden ekstremt kompliceret« siger Anders Mortensen. »Jeg plejer at sammenligne med at vi både stemmer til kommunalt valg, Folketingsvalg og EU-valg – og så i én afstemning.«

Det hele er foregået over en måned. Men resten af året er der næsten tavst fra de fleste af studenterpolitikerne.

»I virkeligheden skal vi være bedre til hele året at uddanne vores studerende i det demokrati, vi faktisk har på Københavns Universitet,« siger Anders Mortensen.

Studienævnene er rygraden i vores universitet.

Anders Mortensen, Studenterrådet

»Men universitetet har jo også et ansvar. Deres videoer med ’klædt på til valg’ er lidt ved siden af,« siger Cille Hald Egholm:

»Vi skal forklare de studerende, hvorfor det er så vigtigt, at vi stemmer til valget, ikke kun til bestyrelsen, men især også i studienævnene og Akademisk råd. Det er trods alt rimelig konkrete ting, der påvirker de studerendes hverdag.«

»Studienævnene er rygraden i vores universitet,« siger Anders Mortensen.

»Derfor er jeg også rimelig glad for at vi konservative har fået en plads i Statskundskabs studienævn – og den brede opbakning generelt,« supplerer Cille Hald Egholm med et smil på læben.

Studenterrepræsenterne på hvert enkelt fakultet og institutter er samlet i denne store dræber-pdf (Valgresultat 2020)

Et indspark fra Storgaard

Anders Storgaard, spidskandidaten for Konservative Studerende, forlader lokalet, kort tid efter at resultaterne er blevet læst op. Han stopper op ved Cille Hald Egholm, Anders Mortensen og Kasper Stisen.

»Jeg vil anbefale online-valgtest. Flere debatter. Brug facebooksider bedre. Lav Instagram-takeover. Vi skal være der, hvor de unge er, og så lad os håbe, vi får en bedre debat næste år.«

I næste nu er han ude af døren.

Nationalpolitisk indblanding

Univalget fik nye boller på suppen i 2020 i form af anbefalinger fra Folketingspolitikerne Lars Løkke Rasmussen, Alex Vanopslagh, Søren Pape og Henrik Dahl. Såkaldte endorsements. På spørgsmålet om kendissernes indblanding i valget, griner Anders Mortensen, mens han overvejer sit svar.

»Det er da mega godt. Det gjorde ondt på jer,« siger Cille Hald Egholm og dasker til sin modkandidat.

Det er da mega godt. Det gjorde ondt på jer.

Cille Hald Egholm, Konservative Studerende

»Det her bliver jo nok det valg, man husker for, at Løkke, Vanopslagh, Pape og Dahl lavede sjove videoer,« siger Kasper Stisen.

»Ligesom at I har fået Enhedslisten til at endorse jer, så har vi fået folk fra andre partier til at endorse os,« siger Cille Hald Egholm og kigger på Anders Mortensen.

»Vi har ikke efterspurgt det på nogen måde. Vi bad dem om, at tage det ned,« siger Anders Mortensen.

Højt humør trods uenighed

Trods den politiske uenighed er de unge studenterpolitikere i godt selskab med hinanden. Uhindret glider ordet mellem dem alle, uforstyrret af hvilken liste de repræsenterer.

»Vi skal have gintonics. Skal I med med? Studenterhuset?«

»Jeg tror, Anders har en tale, han skal holde«

Kasper Stisen får det sidste ord: »Kampen slutter ikke her.«

Seneste