Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Lystlæsning — Vi dykker ned i bunken af magasiner, der udgår fra universitetets institutter. Langt de fleste er et resultat af frivillig studenterpower.
Denne artikel er udgivet 9. januar 2019. Vær derfor opmærksom på, at redaktørerne på magasinerne kan være nogle andre i dag.
Det er ikke noget, der udløser hverken ECTS eller DKK. Alligevel er der et hav af studerende (og opefter), der lægger en masse arbejde i at redigere og skrive indhold til faglige magasiner på deres institutter. Det har resulteret i et væld af faglige magasiner på campus.
Vi har talt med redaktørerne på i alt 13 forskellige magasiner om deres udgivelse for at give dig et overblik over viften af magasiner, der på den ene eller anden måde har relation til Københavns Universitets institutter og fakulteter. Nogle af dem er på print, andre er digitale, og de fleste er begge dele.
Ikke færre end 8 af de 13 titler går ud fra Det Humanistiske Fakultet.
Det Juridiske Fakultet
Redaktør Emma Kirstine Willerslev, studerende på Jura.
Stud.Jur. sætter én gang i kvartalet fokus på et nyt tema. Her forsøger vi at diskutere aktuelle emner fra et juridisk synspunkt i et letfordøjeligt format. Sidste års temaer har blandt andet stillet skarpt på de juridiske problematikker omkring sociale medier, søgt at klarlægge nutidens
Sådan gjorde vi
Vi sendte de samme fem spørgsmål til redaktørerne på de 14 magasiner, der sprang i øjnene på Københavns Universitets campusser. 13 af dem vendte tilbage med skriftlige svar, så udgivelserne beskrives med redaktionernes egne ord.
I 73 år har Juridisk Diskussionsklub udgivet bladet. Det er bestyrelsesmedlemmerne i foreningen, der står for sammensætningen og fastlæggelsen af temaerne, og hertil er der knyttet en ekstern redaktion, som leverer en stor del af bladets artikler.
Bladet udgives fire gange årligt og sendes ud til alle medlemmer af Juridisk Diskussionsklub, som p.t. tæller omtrent 3.000 studerende. Herudover er det at finde på KUA3 i diverse standere, på bordene og ved kaffemaskinerne. Det burde derfor ikke være en udfordring at få fingrene i den spændende journalistik med et juridisk tvist. Hvis det dog alligevel viser sig sværere end som så i den fysiske verden, er det også at finde i en digital version.
Alle med en interesse for, hvad der rører sig i samfundet, vil få glæde af at sætte sig ned og lade sig fodre med de juridiske perspektiver på alt fra socialt acceptable normer på læsesalen til storpolitiske spørgsmål. Der bliver som sagt diskuteret og reflekteret over alt fra hverdagens og eksamensperiodernes hegemoni til ansvaret for bibeholdelsen af vores liberale, vestlige demokratier.
Det er – som langt det meste andet Juridisk Diskussionsklub leverer – ganske gratis. Bladet er sponsoreret af vores støttemedlemmer og vores annoncører, og udarbejdet kvit og frit af frivillige, engagerede studerende.
Det Teologiske Fakultet
Redaktør Samuel Nielsen, studerende på Teologi.
Træder du ombord på Arken, sejler vi dig til jordens yderste grænser. Vores tidsskrift vedrører emner som tro, etik, eksistens og samfund. Tilgangene er velkendte – filosofiske, historiske, sproglige m.v. – men de parres med spørgsmål, som ikke kan stilles nogen andre steder på universitetet.
Arken blev skabt af teologistuderende i 1979 og har siden da været studenterdrevet.
Du kan finde tidsskriftet på standerne placeret rundt omkring på Det Teologiske Fakultet. Men du kan også finde os online.
Mennesker.
Det er helt gratis.
Saxo-Instituttet, Det Humanistiske Fakultet
Redaktør Rebecca Matthies, studerende på Historie.
Passé er et historisk tidsskrift der består af bidrag fra historiestuderende ved Københavns Universitet. Vi har ikke et fast tema og er åbent for alle emner, perioder og metoder. Tidsskriftet består af to typer bidrag: videnskabelige artikler, der ofte er tidligere eksamensopgaver og kreative bidrag, der kan være alt fra historiske opskrifter til tegneseriestriber.
Tidsskriftet Passé er skrevet, drevet og udgivet af historiestuderende ved Københavns Universitet – alle historiestuderende er velkomne til at være med i redaktionen, eller indsende artikler og bidrag til tidsskriftet.
Vi udkommer én gang hvert semester, og man kan finde den seneste udgave i Saxo-Instituttets studentercafé Café Helga og ved Mødestedet på
Alle med en interesse i historie og hvad de historiestuderende på Københavns Universitet beskæftiger sig med.
Passé er et ikke-kommercielt tidsskrift som uddeles gratis.
Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Det Humanistiske Fakultet
Redaktører Frede Mads Møller Gregersen, Siw Ranis, Mikala Mul, Nanna Søndergaard Larsen, studerende på Litteraturvidenskab.
Trappe Tusind er et tidsskrift for litteraturvidenskab i bredeste forstand – ikke som fag, men som fænomen. Vi trykker litteraturvidenskabelige artikler, kritik og litterære samtaler, oversættelser, prosa, poesi og kunst fra etablerede såvel som ikke-etablerede bidragsydere. Hidtil har Trappe Tusind udgivet atten numre og
Vi er siden sommer en helt ny redaktion på syv. Der er tradition for at redaktører bliver længe, og den uddannelsesmæssige baggrund kan være og er meget gerne sammensat. Lige nu er alle redaktører dog studerende på Litteraturvidenskab på Københavns Universitet, og alle er, udover at være studerende, på forskellige måder engageret i litterære og kunstneriske projekter og miljøer uden for universitetet. At være redaktør på Trappe Tusind er ulønnet, men bladet er støttet af Statens Kunstfond.
Trappe Tusind forhandles hos Kunsthal Charlottenborg, Møllegades Boghandel, Politikens Boghal, Ræven og Pindsvinet,
Trappe Tusind er på mange måder et smalt tidsskrift, som alle kan få glæde af. Hvis du allerede er interesseret i litteraturvidenskaben, læser i og om litteraturen, kender du måske tidsskriftet og er forhåbentlig glad for det. Men hvis du ikke før har interesseret dig for litteraturvidenskab eller hvis du fx arbejder med kunst, kultur eller formidling, vil Trappe Tusind også være et nyt sted at finde glæde. I tidsskriftet går vi til verden på en anden måde end aviser, blogs og deciderede bogudgivelser, og der vil være tankeinspiration at finde i alle Trappe Tusinds udgivelser. Følg os på facebook eller instagram @trappetusind eller tjek vores nye hjemmeside og tilmeld dig nyhedbrevet.
Trappe Tusind koster 40 kr.
Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Det Humanistiske Fakultet
Redaktør Anne Kruckenberg, studerende på Kunsthistorie:
AF·ART er et dansk kunstmagasin, der dykker dybere ned i kunstens univers og stiller uophørlige spørgsmål til, hvad det er, kunsten kan, og hvordan den påvirker måden, vi anskuer verden på. Magasinet skaber gennem kritiske og kunstfaglige artikler, portrætter, og reportager friske perspektiver ved at behandle relevante emner inden for samtidskunsten og historien, den er et led i. Desuden præsenterer vi unge, hovedsageligt nordiske kunstnere, gennem papirgallerier af deres værker og samtaler om deres praksis. Vi udgiver værker og ideer af både uetablerede kunstnere og kunstformidlere, hvis arbejde fortjener det bredere publikumsopmærksomhed.
Magasinet drives af en lille redaktion på fem redaktører, der har forskellige baggrunde inden for kunsthistorie, moderne kultur, performance design og kommunikation. Vi står for alt fra skribent- og kunstnerkontakt, redaktionelt arbejde som udvælgelse og behandling af magasinets indhold, til markedsføring samt det administrative og økonomiske arbejde bag magasinet. AF·ARTs grafiske profil udarbejdes af Jetzt-Immer, der for hver udgivelse udvikler magasinets format og udtryk.
AF·ART forhandles hos en række forhandlere: Blandt andet Academic Books, ARoS, Depanneur, Kunstforeningen Gl. Strand, Kihoskh, Kunsthal Charlottenborg, Nikolaj Kunsthal og Studio Travel. Er man ikke bosiddende i København eller Aarhus kan magasinet erhverves ved at skrive til os på redaktionen@afartmagazine.com.
Magasinet henvender sig til det kunstinteresserede publikum; både folk, der beskæftiger sig med kunst i deres dagligdag samt folk, der er alment interesserede i kunst. Ved at fungere som en åben platform for kunstformidlere og personer, der kommer til os med inspirerende ideer, er vores ønske at dele ud af den viden og de tanker, der florerer inden for universitetets mure såvel som i det kunstfaglige miljø.
Magasinet koster 75 kr.
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Redaktør Anders Schack, studerende på Medicin.
MOK (Mediciner Organisationernes Kommunikationsorgan) er det ugentlige nyhedsmagasin for de medicinstuderende ved Københavns Universitet, der udkommer i 1.300 eksemplarer. Vi har akkurat haft 50 års jubilæum og er udkommet ugentligt siden før studenteroprøret. MOK er opslagstavle for alt fra studiejob og studenterpolitik, til fester på Panum Instituttet. Derudover er der altid mere eller mindre relevant redaktionelt indhold, som afspejler livet blandt anatomiske præparater og som studerende på hospitalerne.
Redaktionen består af frivillige medicinstuderende, der producerer indhold og sætter bladet op. Opslag får redaktionen tilsendt. Det er som udgangspunkt gratis at annoncere i bladet, hvis man lader redaktionen stå for opsætningen og der ikke er et kommercielt formål. Man kan også købe annoncer i MOK (tjek mok.dk). Trykkeudgifterne til bladet afholder Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og vores fagforening FADL i fællesskab.
Bladet udkommer tirsdag aften i et oplag på 1.300 eksemplarer, der runddeles på Panum og de danske universitetshospitaler. Bladet findes også i en digital udgave.
Hvem vil få glæde af at læse jeres magasin?
Naturligvis de medicinstuderende, men alle der har en tilknytning til Panum, eller har brug for at kommunikere med de medicinstuderende kan bruge MOK til noget!
Hvad koster det?
Det er ganske gratis.
LÆS OGSÅ: Guide til god læsesalsetikette: Undgå højlydt fodtøj, og bliv hjemme, hvis du snotter
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Redaktør Tobias Schjødt Kjær, studerende på Sociologi:
Centrum er først og fremmest et magasin om studielivet på
En gruppe søde frivillige fra de forskellige studier på CSS.
Rundt omkring i/på krogene, læsesalene, studenterarealerne, korridorerne og andre rum på CSS.
Fortrinsvis de studerende på CSS. Men til en vis grad også alle andre mennesker i verden.
Det er meget gratis.
Det Humanistiske Fakultet
Redaktør Pernille Munch Toldam, journalist og kommunikationsmedarbejder på Det Humanistiske Fakultet.
Alt det, der potentielt kan interessere humaniorastuderende: Humanist laver historier om karriere, studieliv, forskning, undervisning, praktik, konferencer, udlandsophold og om alle de gode mennesker, både ansatte og studerende, der har hjemme på humaniora.
Humanist bliver skrevet af et par medarbejdere og et varierende antal dygtige studenterskribenter fra humaniora. Det redaktionelle ansvar ligger i fakultetets kommunikationsafdeling.
Magasinet udkommer på print en gang om året, ved studiestart i september, og her kan man finde det i standere over alt på institutter og fællesarealer på Det Humanistiske Fakultet (Søndre Campus). Derudover udkommer Humanist løbende på nettet.
Humaniorastuderende, der interesserer sig for, hvad der foregår på campus, og som søger inspiration og tips til, hvad de kan gøre for at få endnu mere ud af deres studier og studieliv.
Det koster gratis!
Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Det Humanistiske Fakultet
Redaktør Afonso Guerreiro, studerende på Litteraturvidenskab.
Vi udgiver visuel kunst, skøn- og faglitterære tekster som spænder fra lyrik til hardcore akademia og videre til krydsogtværs og musikanmeldelser.
De studerende! Redaktionen består af hele Institut for Kunst- og Kulturvidenskabs kreative last (Litteraturvidenskab, Musikvidenskab, Kunsthistorie, Teater og Performance Studier og Moderne Kultur).
I Roland Bar (Søndre Campus, bygning 21) og på vores hjemmeside.
Det vil du, kære læser. Og redaktørernes mødre. Mosaikk blev skabt af studerende, til studerende, så alle dem der interesserer sig for kunst og kultur vil forhåbentlig får glæde af vores blad.
40 kr.
Økonomisk institut, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Redaktør Helene Østergaard, studerende på Statskundskab.
Altandetlige.dk henvender sig primært til polit-studerende, men øvrige økonomistuderende bruger også vores site. Siden indeholder en artikelsektion med artikler og nyheder fra vores partnervirksomheder og studerende, som skriver økonomiske fagartikler, sjove artikler om fredagsbaren eller noget helt tredje, blot det relaterer sig til polit-studiet. Vi har også en jobbørs med job særligt henvendt til politter, en bogbørs med brugte bøger til studiet samt et debatforum, hvor politter kan søge svar på spørgsmål om studiets tilrettelæggelse, faglige debattråde eller økonomisk-politiske diskussioner.
Altandetlige.dk er skabt af politter for politter. Bag vores site står en gruppe af frivillige polit-studerende spredt ud over årgange – fra 1. semester på bacheloren til sidste semester på kandidaten.
Alle polit-studerende selvfølgelig! Vores site bruges også af en del studerende fra Copenhagen Business School med en matematisk eller hård økonomisk profil og matematik-økonomer fra Københavns Universitet. Indimellem sniger også en ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet med en mere økonomi-faglig profil eller en Econ fra Aarhus Universitet sig ind på vores site. Vi har et tæt samarbejde med Økonomisk Institut på Københavns Universitet, som er det fakultet, der udbyder polit-uddannelsen.
Internettet er frit for alle.
Ordet er et tidsskrift for film og medier. På vores hjemmeside udgiver vi løbende anmeldelser af aktuelle premierefilm og tv-serier samt inspirerende artikler omkring film- og medierelateret indhold. Derudover rapporterer vi fra alverdens festivaller og har blandt andet dækket CPH:PIX, Berlinalen og Comic Con.
Ordet har også et fysisk magasin med temaspecifikke artikler, der udgives hvert halve år. Vores seneste magasin, Ordet nr. 42, havde ‘frygt’ som tema. Heri kan man blandt andet læse om heksefigurens kulturelle betydning gennem tiden, true crime-historier, lyden af frygt og meget, meget mere. Sidst, men ikke mindst, kunne vi i 2017 sende Ordets Film-podcast for første gang. Hver anden uge kan man derfor lytte med, når vi diskuterer og anmelder de nyeste biograffilm.
Ordet er drevet af frivillige, filmentusiastiske studerende fra Københavns Universitet. Redaktionen består af studerende fra forskellige fag og årgange — dog er der en overvægt af studerende fra Film- og Medievidenskab.
På Ordets hjemmeside udgiver vi (næsten) dagligt anmeldelser og artikler. Det fysiske magasin kan findes rundt omkring på Søndre Campus, men de fleste eksemplarer er lokaliseret på MEF-gangen i bygning 14 på tredje sal (KUA2). Derudover kan man også finde magasinet i Cinemateket og i de københavnske biografer.
Alle der har den mindste interesse for film og medier, vil helt sikkert kunne finde spændende og interessant læsning — og måske blive klogere.
Ordets magasin er helt gratis!
Institut for informationsstudier, Det Humanistiske Fakultet
Redaktør Nanna Kann-Rasmussen, studerende Informationsvidenskab.
Man kan læse forskningsartikler inden for de emner som Institut for Informationsstudier beskæftiger sig med. Vi spænder derfor mellem informationsstudier og kulturformidling. Vi udkommer tre gange om året, som regel med et blandet nummer og 2 temanumre. Det seneste temanummer som udkom i december, og handler om Makerspace, culture and design. I 2019 planlægger vi blandt andet et nummer om den bibliometriske forskningsindikator.
Institut for informationsstudier. Redaktionen består af seniorforskere og ph.d.-studerende, der sammen redigerer tidsskriftet.
Vi bor på hjemmesiden her.
Studerende, forskere og folk der beskæftiger sig med information og kulturformidling.
Det er gratis.
LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan læser du en bog
Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Det Humanistiske Fakultet
Redaktør Elise Normann, studerende på Filosof.
Filosofi i den bredeste forstand. Filosofi begrænser sig jo ikke til ét genstandsområde, og derfor spænder emnerne for vores artikler rimelig vidt. Hver udgivelse har et tema, sidste semester var det ’Ukendt land’, og vi modtog artikler om alt fra kvantemekanik til forelskelse. Der er de mere klassiske artikler om et filosofisk problem eller retning, men der kan også være en omtale af en kunstudstilling eller en tegneserie. Fællesnævneren for bladets indhold er filosofien, men det er ikke begrænset af, hvad der er på pensum, og det handler ikke om at namedroppe store filosoffer eller teorier. Det handler mere om, at behandle nogle emner på en kritisk og original facon.
Vi er en redaktion af filosofistuderende på tværs af årgange, som står for alt det redaktionelle arbejde. Redaktionen producerer ofte indhold til bladet, men som regel er de fleste artikler bidrag, vi har fået tilsendt af andre. De fleste bidrag er af filosofistuderende, men i år har vi modtaget bidrag fra mange andre studier også.
Tanken kan findes i papirform på universitetets biblioteker og rundt omkring i studentercaféer. Desuden kan det altid læses online, hvor alle udgivelser lægges op.
Alle med den mindste interesse for filosofi.
Det er gratis! Og det bliver det ved med at være.