Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Seks parker på universitetet, der gør studiestart sjovere

Eskapisme — Det vrimler med grønne områder på Københavns Universitet. Uniavisen guider dig til seks af de bedste.

Orker du ikke at skulle på skolebænken efter en lang sommerferie? Fortvivl ikke. Københavns Universitet har masser af parker og grønne områder, der egner sig perfekt til introbajere og sensommerlektier, så du ikke behøver at sidde på en grå læsesal indtil juni næste år.

Den æstetiske: Botanisk Have

Et stenkast fra den propfyldte og knap så interessante Kongens Have ligger Botanisk Have. Her findes Danmarks største samling af levende planter, og hvad enten du er naturnørd eller komplet ligeglad med planter, er det svært ikke at lade sig fascinere af alskens eksotiske sorter.

Desuden gør det store drivhus, at Botanisk Have er et besøg værd, selv hvis det danske sensommervejr skulle svigte. Haven er æstetisk og formel og egner sig bedre til fordybelse og lektielæsning end leg. Desuden kan du supplere læsningen med en kop kaffe eller et måltid i den tilhørende café.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Tip: Hold særligt øje med Amorphophallus titanum, der flere gange har været genstand for særlig stor opmærksomhed. Planten er bedre kendt under navnet Penisblomsten grundet dens stærkt falloslignende udformning, og den blomstrer kun et par dage med mange års mellemrum (og så lugter den efter sigende af råddent kød). Nu har du en historie at imponere studiekammeraterne med på jeres parkrundtur.

Det koster beklageligvis penge at besøge Palmehuset these days. Taksterne i 2021 er følgende: Almindelige dødelige betaler 60 kroner, studerende betaler 40 (husk studiekort).

Den romantiske: Landbohøjskolens Have

I den gamle Landbohøjskole på det rolige Frederiksberg ligger de endnu mere rolige universitetshaver. Drop de kiksede scorereplikker i fredagsbaren, og invitér dit crush på en tur i Landbohøjskolens Have. Parken er anlagt i klassisk romantisk stil, og med mere end 6000 plantesorter er der samtaleemner nok for selv den mest uprøvede dater.

Tilmed finder du den hyggelige café Hav a Java Væksthuset, hvor den baristabryggede kaffe af Uniavisens anmelder er blevet kaldt for Københavns Universitets bedste.

LÆS OGSÅ: Test af kaffe: Den gode, den onde og den der smager af tjære

Tip: Midt i haven fører en lille gangbro over en parksø. Ren H.C. Andersen og et perfekt sted at samle mod til det første kys.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Den festlige: Universitetsparken

Som studerende på Københavns Universitet kender man Universitetsparken som epicentret for den årlige Forårsfestival, hvor navne som Phlake, Jada og Carl Emil Petersen (ja, ham der var forsanger i Ulige Numre) optrådte i 2019. Forårsfestivalen afholdes som regel i maj, men som følge af den berygtede verdensomspændende virus (You-Know-Who), er den i år transformeret til en efterårsfestival eller slet og ret ‘KU Festival’. Den finder sted fredag den 17. september, og byder på kæmpe navne som Barselona, Hugorm, Marvelous Mosell, Lydmor, Ravi Kuma, Folkeklubben – og sidst men absolut ikke mindst… ALLAN OLSEN.

Universitetsparken er også et besøg værd uden for festivaldagene – særligt i august, hvor ølglade russer indtager græstæppet i hobetal.

Parken er relativt uformel og byder med sine flade græsplæner op til fri leg a la rundbold og ølbowling. I høj sol kan en tur i Universitetsparken være en god måde at slå sig løs på og tilbringe dagen med nye eller gamle medstuderende. I øvrigt plantede frivillige i juni 2020 over 10.000 vilde planter i Universitetsparken, så stedet er også for dig med grønne fingre.

LÆS OGSÅ: Billeder fra Forårsfestival 2019: Mørk himmel, men strålende deltagere

Den hemmelige have på Center for Sundhed og Samfund (CSS)

Center for Sundhed og Samfund (CSS) i Indre By emmer af historie og læderindbunde bøger. Faktisk i så høj grad, at man til tider glemmer, at de brungule bygninger og tilhørende haver helt frem til 1995 blev brugt som kommunehospital og ikke er født til at agere universitet.

I et hengemt hjørne af CSS finder du Solhaven, der er nemmest tilgængelig via indgangen ved Gammeltoftsgade – medmindre du vil afprøve din stedsans i CSS’ labyrintagtige gangarealer.

I hverdagen er her ofte bomstille, mens der i introugerne samt til Campusdagen på CSS er fuld fart over feltet. Nyd en kaffe fra Café Kommunen på CSS, eller gå i den døgnåbne statskundskabsbar, Jacques D, og hiv et par øl med ud i den nydelige have.

LÆS OGSÅ: Den store guide til fredagsbarer på Københavns Universitet

Den spiselige: Pometet

Vi indrømmer, at Pometet med sin beliggenhed i Taastrup ikke bliver en simpel smuttur efter endt undervisning. Til gengæld er Pometet med sin samling af frugttræer og –buske en sjov og anderledes udflugt at tage med sine medstuderende. Parken, der er en del af Institut for Plante- og Miljøvidenskab, kan nemlig byde på mere end 750 æblesorter og et væld af bærsorter og nødder.

LÆS OGSÅ: Ingen penge, men masser af tid? Pluk dig til en grøn middag

Den dugfriske: Karen Blixens Plads

»KUA er et sted, hvor ånd overhovedet ikke kan leve.«

Sådan lød den barske dom over det gamle KUA fra professor i Litteraturvidenskab, Erik A. Nielsen, tilbage i 1995. Men det var dengang, og tyve år senere fremstår Søndre Campus – som Københavns Universitets afdeling på Amager hedder i dag – med tilhørende udbygninger og en af de nyeste universitetsparker ikke længere som en tristesse af asfalt og grå nuancer.

I sommeren 2019 stod den længeventede Karen Blixens Plads færdig til at binde de tre bygninger, som udgør Søndre Campus, sammen. Der blev dermed sat et punktum på det årelange byggekaos, som Amager-afdelingen har været en del af. Nu kan teologer, jurister og humanister således mødes og drikke espressobaseret cappuccino fra Hav a Java på det nye universitetstorv, som fusionerer teletubby-æstetik med futuristisk stjernekrigs-arkitektur. Hvem sagde, at Amager ikke kunne være moderne?

LÆS OGSÅ: Fra rødbrune barakker til lysegule bakker: Nu er der sat punktum på Søndre Campus

Den zigzaggende: SUND Naturpark ved Mærsk Tårnet

Københavns Universitets nyere vartegn er blevet overdynget med priser, siden det officielt blev indviet i januar 2017. Priser for tag, facade og interiør. Men bygningsværket er mere end blot det sirligt udformede bronzetårn, det er også et grønt areal som skabt til at suge frisk luft til hjernen, særligt i sensommerens hedegrader.

Panums gamle parkeringspladser mellem Nørre Allé og Blegdamsvej er nedlagt og afløst af valmuer og kornblomster, højt græs og eksotiske plantearter foruden en 300 meter lang gangbro, byens længste, der zigzagger sig gennem parken og løfter sig over tårnets grønne fødder. Kontrasten til Panums betonblokke længere nede ad vejen er mildt sagt slående.

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK

Seneste