Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Tour de chambre — På Hørhus Kollegiets otte etager får man både tennisbane, sauna og eget badeværelse med i købet.
Hørhus Kollegiet på Amager huser 192 studerende fordelt på otte etager til en relativt lav månedlig husleje på 2.600 kroner. Alligevel er der ikke mange, der kender stedet, fortæller beboer Pernille Hammer.
Hørhus Kollegiet
Adresse: Brydes Allé 23, 2300 København S.
Månedlig husleje: 2.600 kroner.
Gennemsnitsalder: 22-23 år
Ansøgningsproces: Venteliste på s.dk. Man skal være indskrevet på en SU-berettiget uddannelse.
»Vi er et meget anonymt kollegium. Jeg aner ikke, hvordan vi har formået at holde os så usynlige.«
Kollegiet, der ligger i et gammelt betonbyggeri fra 1970’erne, byder ellers på meget andet end blot et tag over hovedet. Her er for eksempel læsesal, tennisbane og sauna, som alle bliver benyttet flittigt af beboerne.
Der er selvfølgelig også festlokaler med klistrede gulve og en fællesbar, der går under navnet ’Café Koma’. Men Hørhus er ikke et festkollegium, siger Pernille Hammer.
»Det er klart ikke det mest sociale kollegium, du kan finde. Men det er heller ikke, fordi der slet ikke er noget socialt.«
Ifølge Pernille Hammer er kollegiet på den side meget inkluderende. Der er plads til alle typer.
»Der er nogle folk, der holder sig helt for sig selv; så er der dem, som vi ser ofte ude i køkkenerne, men som ikke tager med til fest. Og så er der selvfølgelig dem, der er med til alt det, der bliver arrangeret,« siger Pernille Hammer og tilføjer, at der ikke forventes meget af en som beboer udover, at man tager sin rengøring i fælleskøkkenet.
»Det er helt op til en selv, hvor meget man ønsker at deltage eller ikke deltage i det sociale fællesskab.«
Hvis man er en af dem, der har lyst til at være med, er der blandt andet fire årlige fester – herunder sommerfest med stjerneløb og fri bar – og tour de chambre holdes trofast to gange om året på de forskellige køkkener. Der er også tradition for ’tour de cuisine’, hvor de forskellige køkkener besøger hinanden.
SERIE: TOUR DE CHAMBRE
Uniavisen besøger Københavns kollegier.
LÆS OGSÅ: Sådan skriver du ansøgningen, der får dig ind på et fedt kollegie
Kollegiet huser også en lang række udvalg, man som beboer på det selvstyrede kollegium kan være med i og på den måde hjælpe med at holde stedet kørende.
»Det er klart den letteste måde at komme i kontakt med folk fra andre etager end ens egen,« siger Pernille Hammer.
Udvalgene tæller alt fra det vigtige beboerråd og klageudvalget, der håndterer interne problemer og uenigheder på stedet, til det måske umiddelbart lidt mindre vigtige kanaludvalg, der holder styr på hvilke tv-kanaler, kollegiet har adgang til. Snart opstår også et flaglav til dem, der drømmer om at tage sig af et flag og en flagstang.
LÆS OM FLERE KOLLEGIER: Den store kollegieguide