Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Kandidat for Frit Forum: »Jeg frygter at Studenterrådet betragter studerende som en gruppe svage individer«

Univalg 2020 — Frederikke Gjerløff Werther ønsker mere feedback, bedre onlineundervisning og et bæredygtigt universitet. Hun er vild med nyhedspodcasts og teater. Og så vil hun have mere forskellighed ind i universitetspolitikken.

Jeg møder Frederikke Gjerløff Werther på Frue Plads, siddende på trappen til Københavns Universitets hovedbygning. Her har mange studerende trykket rektors hånd, den sommer de begyndte på Københavns Universitet, og nu sidder Frit Forums spidskandidat til Universitetsbestyrelsen her.

Hvorfor mødes vi her?

»Det her er det gamle Københavns Universitet, og inde bag os har vi festsalen, hvor studenterbevægelsen opstod i sin tid, da man kaprede talerstolen for at få studenterinddragelse.«

Den kapring, Frederikke Gjerløff Werther taler om, skete under ungdomsoprøret i 1968. Dengang stillede Finn Einar Madsen, som den første studerende, sig op på talerstolen, tog ordet, kritiserede forsamlingen og professorvældet og gik ned igen. Med denne protest blev Finn Einar Madsen symbolet på ungdomsoprøret og på kampen for studenterinddragelse.

Og studenterinddragelsen er vigtig for Frederikke Gjerløff Werther.

»Det har vi nu, men jeg synes, at Studenterrådet repræsenterer en enhedsorganisering, hvor jeg og vi i Frit Forum repræsenterer noget andet. Jeg synes vi skal have den demokratiske proces mere i fokus i det her valg.«

På Studenterrådets hjemmeside står der: »Studenterrådet er dig. Ja, du vidste måske slet ikke, at du var med i gruppen, men da du blev optaget som studerende ved Københavns Universitet, blev du automatisk også en del af Studenterrådet.«

Det bryder Frederikke Gjerløff Werther sig ikke om. »Jeg kan ikke melde mig ud af Studenterrådet, hvis jeg ønskede det. Jeg synes det skulle være et tilvalg. I stedet for at være tvunget til at ændre noget indefra, skulle man stille et modvalg op.«

Jeg kan ikke melde mig ud af Studenterrådet, hvis jeg ønskede det.

Frederikke Gjerløff Werther, kandidat for Frit Forum

Men du repræsenterer dine medstuderende, ikke?

»Nej – ikke dem alle. Jeg repræsenterer min bestyrelse, og dem der vælger at stemme på mig. Det tror jeg faktisk er den vigtigste forskel på os og Studenterrådet. Hvis jeg bliver valgt ind, repræsenterer jeg selvfølgelig min bestyrelse, min forening. Jeg vil jo gerne kæmpe for, at de studerende får et universitet som de synes er godt. Så derfor, hvis de stemmer på mig, formoder jeg, at de synes at mine holdninger er gode. Men jeg tror ikke på, at jeg kan repræsentere alle studerende.«

Flere lister, mere forskellighed

»Jeg kan ikke lide enhedsorganisering. Jeg synes vi skal have flere lister. Jeg synes det er rigtig fint, at man kan stemme på Frit Forum. Den eneste stemme til venstre for midten, plejer vi at kalde det. Konservative Studerende er så den borgerlige liste. Jeg synes det er fint, at der er alternativer. Jeg synes at man bør byde alternativer velkomne.«

Hvad frygter du ved de øvrige kandidater?

»Jeg frygter Studenterrådets monopol på magten. Jeg frygter at de betragter studerende som en gruppe svage individer, der skal tages hånd om. DSF (Danske Studerende Fællesråd, red.) har været ude og sige, at studerende er en meget svag gruppe, og at de skal have flere penge end det tilskud på 1.000 kr., vi fik af regeringen i oktober, og der er jeg uenig. Jeg tror at enhedsorganisering er det, jeg frygter allermest.«

Men Frederikke Gjerløff Werther har også positive ord med på vejen til de øvrige kandidater til universitetsbestyrelsen.

»Anders Storgaard fra Konservative Studerende er sindssygt dygtig retorisk, og jeg beundrer Konservative Studerendes kamp for ytringsfrihed og modstand mod identitetspolitik. Jeg synes virkelig de har været gode, seje og har holdt ved, selv når de er blevet udfordret. De holder stadig ved, og det beundrer jeg meget.«

LÆS OGSÅ: Kandidat for Konservative Studerende: »Vi er blevet enormt bange for at være krænkende«

Ytringsfrihed og identitetspolitik var også et tema for Frit Forum og Frederikke Gjerløff Werther ved sidste univalg.

»Anders Mortensen, spidskandidat for Studenterrådet, beundrer jeg for hans klimakamp. Han har et stort brændende hjerte for klimapolitik.«

LÆS OGSÅ: Kandidat for Studenterrådet: »Intet kunne gøre mig lykkeligere end at gøre universitetet mere bæredygtigt«

Et bæredygtigt universitet er også en af Frit Forums mærkesager, siger Frederikke Gjerløff Werther.

»Vi ønsker også et bæredygtigt universitet. Det tror jeg de fleste vil. Men vi stiller op på en mærkesag, der hedder: mindre papir, mere bæredygtighed. Vi vil et bæredygtigt universitet, og så vil vi gerne gøre det konkret, så studerende kan se sig selv som en del af løsningen. Jeg tror, at hvis man bare siger ’et mere klimabevidst universitet’ eller ’et mere bæredygtigt universitet’, så bliver det svært for studerende at sætte sig ind i den kontekst.«

Frederikke Gjerløff Werther tager fat om de mange kompendier, som alle studerende anskaffer sig hvert semester.

»Alle kompendier skal, hvis de ikke skal afskaffes og gøres digitale, være på bæredygtigt papir. Der er mange studier, hvor man får udleveret et kæmpe kompendie. Det er spild, synes jeg. Det er de små ting, men at gøre alt papir på universitetet bæredygtigt, ville hjælpe meget.«

Onlineundervisning og feedback

Hvad synes du er universitets største udfordring lige nu?

»Måske kan man omformulere det til, at de studerendes største udfordring er, at vi går en fremtid i møde med meget onlineundervisning. Vi aner ikke, hvornår det her slutter, og jeg synes at vi skal optimere det, så længe vi er i den her situation.«

Derfor foreslår Frederikke Gjerløff Werther obligatoriske kurser for universitetets undervisere i onlineundervisning.

»Jeg synes ikke undervisningskvaliteten skal lide under corona. Jeg synes det er fuldstændig vanvittigt, at Københavns Universitets ledelse ikke har sagt til underviserne, at de skal tage digitale undervisningskurser – det er valgfrit.  Jeg ved godt, at ledelsen har haft travlt. Det anerkender jeg. Men jeg forstår ikke, hvorfor man ikke kan lave en ensretning.«

Men nu lyder jeg også skide kedelig. Du er nødt til at skrive nogle øl ind i det der.

Frederikke Gjerløff Werther, kandidat for Frit Forum

Foruden konkrete forslag om hvordan Københavns Universitet bliver mere bæredygtigt, og hvordan onlineundervisningen bliver mere hensigtsmæssig for studerende, lægger Frederikke Gjerløff Werther vægt på feedback som et vigtigt emne for hende og for Frit Forum.

»Vi synes at ideen om karakterer er fin. Jeg synes personligt, at karakterer er en rigtig god ide – det er sådan vi kan måle. Men jeg tror ikke man kan forbedre sig alene ud fra en karakter. Det er nogle meget brede beskrivelser, der ligger bag tallene. At få en stum karakter er intetsigende for mange studerende. Jeg tror det handler om at afsætte nogle midler, så der er mulighed for at få feedback hos alle.«

LÆS OGSÅ: Kandidat for Konservative Jurister er strømpemester og færdig med unødvendigt bureaukrati

Teater og Genstart

Vi har talt i cirka en halv time, og Frederikke Gjerløff Werther har helt glemt at drikke sin kaffe. Jeg spørger, hvem hun er inde bag de mange holdninger.

Går al tiden med studie og studenterpolitik, eller har du tid til overs?

»Der er jo ikke så meget fritid under corona, men i min fritid er jeg en helt normal studerende, som snart skal starte på et nyt arbejde. Jeg er interesseret i politik, ikke kun studenterpolitik, selv om det er, hvad jeg laver lige nu.«

Må jeg spørge dig, hvad det er for et arbejde?

»Ja, jeg skal starte i Dansk Industri som studentermedhjælper.«

Hvad bruger du din fritid på?

»Der går jeg ud og drikker en øl med mine venner, går i teateret eller spiser en middag. Men når jeg er sammen med mine venner, snakker vi også om politik. Det er jo altid sjovt.

Ellers lytter jeg meget til podcasts. Jeg hører fx Genstart hver dag. Nyhedspodcasts. Politiske podcasts. Jeg kan godt lide at holde mig opdateret. Men nu lyder jeg også skide kedelig. Du er nødt til at skrive nogle øl ind i det der.«

Seneste