Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Coronavirus
Over halvdelen af universitetets internationale studerende er rejst hjem på grund af coronapandemien. Vi har halt med nogle af dem, der har valgt at blive. Angst var et tema, taknemmelighed et andet.
Over hele verden kæmper studerende med at tilpasse sig den nye virkelighed, som COVID-19 har tvunget ned over deres studieliv.
De studerendes ellers så travle hverdag er pludselig sat på pause, og det forventes, at de følger med i kurserne via virtuelle hjælpemidler. Ved Københavns Universitet er undervisningen rykket online, så de studerende kan færdiggøre forårssemestret. Selv om nogle institutter er gavmilde med dispensationerne, er der opstået en ny usikkerhed, og det er svært for mange studerende at holde trit.
LÆS OGSÅ: Specialeskriver beder om tid: Jeg bruger mere tid på at være menneske under coronakrisen
Både danske og internationale studerende mærker presset, men de sidstnævnte har ekstra udfordringer oveni, fordi de befinder sig langt fra familie og venner, som kan risikere at være eller blive syge.
På Københavns Universitet er det videnscenteret International Uddannelse, der har ansvaret for både danske udvekslingsstuderende i udlandet og udenlandske studerende i København. Det er imidlertid de enkelte fakulteter, der administrerer de internationale studerende, som er i gang med at tage en hel uddannelse.
Ifølge en undersøgelse foretaget af International Uddannelse er 54 procent af centrets 780 udvekslingsstuderende taget hjem. Af alle udvekslingsstuderende, både dem, der er rejst og dem, der er blevet, følger 89 procent fortsat kurser online ved universitetet. Opgørelsen tæller ikke studerende, der er i gang med en hel uddannelse.
Pludselig, fra den 12. marts, sad jeg bare herhjemme foran computeren hele dagen, hver dag.
Abdolreza, kandidatstuderende
Inden nedlukningen af Danmark den 12. marts, havde International Uddannelse informeret studerende om, at universitet ville lukke, og hvilken betydning det ville få for deres kurser.
»Vi var godt klar over, at mange af dem stod over for at skulle træffe et valg om at blive eller rejse hjem,« siger Anne Bruun, der leder International Uddannelse »Vi gjorde alt, hvad vi kunne for at informere dem bedst muligt om situationen.«
Det betød, at al kommunikation fra universitetet skulle oversættes og afklares, så de internationale studerende var klar over, hvad der foregik, så de kunne træffe deres egne beslutninger på et oplyst grundlag.
Abdolreza læser en kandidatuddannelse på Københavns Universitet. Fordi Abdolreza er flygtning og frygter for sin sikkerhed, har vi givet ham et andet navn i artiklen. Redaktionen er bekendt med hans identitet.
Nedlukningen har givet ham mere stress og angst end normalt.
»Jeg er meget bekymret på min families vegne på grund af omstændighederne hjemme i Iran. Grundet min status som flygtning kan jeg ikke rejse tilbage og hjælpe dem.«
LÆS OGSÅ: Angst og ensom i coronaland: »Det er svært at gøre helt normale ting – som at stå op«
Derudover bekymrer Abdolreza sig også for sit speciale, som han arbejder på nu og sine to studenterjob, som han forsøger at klare virtuelt. Det er alt sammen arbejde, der kræver at Abdolreza er online, hvilket har betydet, at han, som han siger, »pludselig, fra den 12. marts, sad jeg bare herhjemme foran computeren hele dagen, hver dag.«
Abdolreza tjekker de sociale medier og holder hele tiden øje med nyhederne – han føler ikke, der er så meget andet at lave end at kigge på skærmen. Han siger, at det er vigtigt for ham at holde øje med nyhederne, fordi han frygter, at der skal ske noget i hans hjemland. Hans familie deler ikke de dårlige nyheder med ham, fordi han er så langt væk hjemmefra og ikke kan komme hjem foreløbig. Men det gør ham bare endnu mere bekymret. »Jeg vil hellere høre dårligt nyt end intet nyt,« siger han.
Abdolreza har svært ved at strukturere sin tid, når han arbejder hjemmefra. »Jeg plejede at bruge de store læsesale på Søndre Campus. Her sidder alle de specialeskrivende sammen, og det er meget motiverende. Hver dag var planlagt, jeg tog ud og skrev fire-fem timer. Det fungerede virkelig godt for mig.«
Et er, at de studerende er tvunget til at arbejde hjemmefra uden de faste rammer på campus. Noget andet er det økonomiske aspekt.
Studerende fra andre EU-lande, der fik SU inden regeringen lukkede landet ned, har fået lovning på, at de også vil modtage SU for marts og april, uanset om de opfylder
Jeg har prøvet at stable et hjemmekontor på benene på alle måder, og der er ikke en eneste af dem, der fungerer.
Charlie Brown, kandidatstuderende
Studerende fra andre EU-lande, som er rejst hjem, har stadig ret til SU, hvis de deltager i kurser. Det udbetalte beløb justeres til raten for hjemmeboende studerende.
Søren Theodor Hein Ahm er faglig SU-koordinator ved Københavns Universitet. Ifølge ham har internationale studerende, som får SU i marts og april, også ret til at søge ekstra SU-lån, ligesom deres danske medstuderende kan.
LÆS OGSÅ: Så meget koster det, at tage tredobbelt SU-lån
Alligevel falder visse studerende gennem nettet.
Internationale studerende fra lande udenfor EU er normalt ikke berettiget til SU. Mange af dem har siden nedlukningen mistet deres arbejde og dermed deres eneste indtægtskilde. De studerende har nu valget mellem at rejse hjem eller bede deres familie om økonomisk støtte.
For de internationale studerende, der har valgt at blive i København, handler det om at leve sundt og holde humøret oppe.
Australske Charlie Brown, som er i gang med sin kandidat i migrationsstudier, er taknemmelig for, at hun fortsat kan gå ture og løbe udenfor. De små udflugter er blevet en vigtig del af hendes hverdag.
Hun forklarer, at hun er begyndt at sætte pris på en helt ny følelse »af ikke at skulle være et bestemt sted« og tilføjer, »at det er betryggende at vide, at vi alle er i samme båd.« Selv prøver hun at »finde det positive ved den solidariske ensomhed.«
Hun har heller ikke følt sig særlig ensom. Tværtimod. »Jeg har talt med flere mennesker over den forgange uge, end jeg har i et helt år. Folk rækker ud, og det er en meget positiv oplevelse.«
Når alt det her er overstået, håber jeg, at folk husker på at være taknemmelige over den grad af frihed, vi ellers har – i hvert fald de af os, der er så privilegerede at have den.
Charlie Brown, kandidatstuderende
Hendes arbejde på en restaurant er sat på standby, men Charlie er glad for at kunne fortsætte sit andet studiejob i en organisation »der er har super travlt lige nu.«
LÆS OGSÅ: Universitetet svarer: Vi kan ikke fjerne alle karakterer ved kommende eksamener
Det er dog svært at arbejde hjemmefra, især når det gælder specialet.
»Jeg har prøvet at stable et hjemmekontor på benene på alle måder, og der er ikke en eneste af dem, der fungerer,« siger hun og nævner, at strygebrættet, sofaen og gulvet skiftes til at danne ramme om hjemmekontoret. Selv om sofaen nok har været den bedste løsning indtil videre, så føles det alligevel underligt uproduktivt, siger hun.
De værste øjeblikke oplever hun, når hun har tjekket nyhederne for ofte og tænker på alle de mennesker, der bliver glemt. Folk, der er »fanget i flygtningelejre, ved grænserne eller i karantæne under svære vilkår. Der sker så meget lige nu, som vi slet ikke forstår det halve af.«
Inden nedlukningen og lige siden har International Uddannelse løbende været i kontakt med de internationale studerendes universiteter i hjemlandene samt de udenlandske universiteter, der har danske studerende, for at holde alle opdateret om situationen i København, fordi virussen har ramt på forskellige tidspunkter og med forskellig intensitet verden over.
LÆS OGSÅ: Udvekslingsstuderende kræver lejekontrakter ophævet
I en undersøgelse blandt de internationale studerende blev der spurgt til de studerendes trivsel, både hjemme og i udlandet. Ifølge International Uddannelse har de fleste studerende det heldigvis godt omstændighederne taget i betragtning.
I mellemtiden forsøger Charlie ikke at bekymre sig over, at hun ikke bare kan hoppe på et fly og tage hjem, hvis der sker noget. »Der kommer ikke noget konstruktivt ud af at tænke sådan.«
Hun er godt klar over, siger, hun, at hun er heldig, fordi hun under normale omstændigheder kan komme hjem, når hun har brug for det.
»Når alt det her er overstået, håber jeg, at folk husker på at være taknemmelige over den grad af frihed, vi ellers har – i hvert fald de af os, der er så privilegerede at have den.«
Oversat af Theis Duelund