Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Mad — Op på den kreative hest, hvis du vil være kok på Statskundskabs rustur. Ansøgninger til stillingen skal nemlig præsentere et 'narrativ' for den 'kulinariske rejse', tutorerne, russerne og kokkene skal på.
»Kreative og kvalitetsbevidste kokke søges til at mætte 450 sultne russere og tutorer.« Sådan lyder det i et opslag i Facebook-gruppen ‘Statskundskab på København’, som skal lokke fest- og madglade studerende til at ansøge om at komme med i køkkenet på Statskundskab og Samfundsfags rustur.
Det er virkelig sjovt at knokle i køkkenet i fire dage i streg og skabe en fantastisk kulinarisk oplevelse.
Ida Holm Sørensen, Kontaktudvalget
Kokkeholdene – der skal bruges tre, bestående af 7-9 personer – skal hakke, snitte og stege alle måltider til i alt 450 tømmermændsramte og festglade russer mod betaling i form af 10 kasser øl (per hold) og selvfølgelig en eksklusiv invitation til at komme på rustur endnu engang.
Og det er altså en
»Vi håber på at blive underholdt og få et godt grin undervejs i læsningen af ansøgningerne,« fortæller Ida Holm Sørensen på vegne af Kontaktudvalget.
»Vores indtryk er, at studerende søger om at være kokke, fordi det er virkelig sjovt at knokle i køkkenet i fire dage i streg og skabe en fantastisk kulinarisk oplevelse for en masse statskundskabs- og samfundssfagsstuderende. Og så kan man oven i købet få nye venner på andre årgange, da kokkeholdene ender med at blive godt sammentømrede socialt – hvilket man godt kan forstå, når man skal lave 800 falafler oven på tre timers søvn,« siger Ida Holm Sørensen.
Har en ukendt ansøger med et fantastisk narrativ lige så stor chance for at blive udvalgt som en gammel kending?
»Selvfølgelig har de det! Det er de tre kokkehold med de bedste ansøgninger, som bliver valgt,« lover Kontaktudvalget.
Thorkild er en af dem, der på egen hud har prøvet at være på kokkeholdet. Som en del af Spi(e)s’ femstjernede kokkehold bestående af otte »lokalkendte kokkeguides« blev han i 2017 udvalgt til at svede i køkkenet for at give de nye studerende den kulinariske oplevelse, som Statskundskabs rustur er notorisk kendt for at danne ramme om.
»Når Europa ser indad, ser Spi(e)s udad. Vi har over det sidste halve år sat kurs mod fjerne kyster og sammensat en world menu, der kommer omkring både USSR,
En begivenhed, hvor vi blev fælles om sorgen og fælles om minderne: Prins Henriks alt for tidlige bortgang.
De skrev desuden:
»Som de ansvarlige verdensborgere vi er, har vi derudover sat bæredygtighed i højsædet og droppet oksekødet. I stedet støtter vi den danske fødevareklynge – DK’s rygrad. Kan man det? Ja det kan man. Innovation? Det skal vi da lige love for.«
Den planlagte (og detaljerede!) menu afspejlede narrativet – torsdag bød køkkenet fx på en simreret fra verdens største demokrati (Indien), fredag var der engelske, amerikanske og græske frokosttærter og i nattetimerne drog menuen forbi Roskilde, da der blev serveret de fra festivalen velkendte »fråderen hvidløgsbrød fra Agora E«.
Fra den ene store dansker til anden: I 2018 var et af de udvalgte kokkehold Mon Henri Bon Bon, som Adam Bregnsbo Fastholm var en del af. I deres ansøgning vægtede de fællesskabet – det er jo trods alt det, introforløbet bør handle om – og det er fx en sorg som Prins Henriks bortgang, der for alvor samler mennesker, skrev de:
»Få institutioner og endnu færre individer formår på den måde at samle mennesker. Imidlertid indtraf netop sådan en begivenhed i indeværende år. En begivenhed, hvor vi blev fælles om sorgen og fælles om minderne: Prins Henriks alt for tidlige bortgang,« skrev de i ansøgningen.
Tiden er inde til, at vi bliver fælles om fejringen af alt det, som denne gæve galliske greve, der blev konge af Danmark, stod og levede for
Kokkehold 2018 Mon Henri Bon Bon
»Kokkeholdet Mon Henri Bon Bon finder imidlertid, at tiden er inde til, at vi også bliver fælles om fejringen af alt det, som denne gæve galliske greve, der blev konge af Danmark, stod og levede for. Præcis som den salige prins selv ville have ønsket.«
Torsdag var der ‘Pixar-rottens hofret’: ratatouille a la confit byaldi med aubergine, tomat og courgette i to farver. Herfter den franske dessertklassiker tarte tartin med sæsonens karamelliserede æbler. På Rusturens sidste fulde dag serveredes morgenmaden under overskriften ‘Another day in paradise’, der indebar
Vil du være med i opløbet som madmor eller -far på rusturen for de nye statskundskabs- og samfundsfagsstuderende, er det altså bare om, at kaste dig ud i et kulinarisk narrativ.