Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Section

Udland

Udland

Flere kvinder står nu i spidsen for verdens bedste universiteter

For første gang nogensinde har mere end 25 procent af verdens bedst rangerede universiteter en kvindelig rektor

1
Udland

To års krig: Velkommen til hverdagen på Polyteknisk Institut i Kyiv

I Kyiv bemærker studerende, at det tynder ud i antallet af medstuderendes ansigter til onlineforelæsningerne. Spørgsmålet er, hvordan man hjælper de unge ukrainere, der har søgt tilflugt i udlandet, uden at skade Ukraines fremtid.

1
Udland

To års krig: For hver dag, der går, svækkes ukrainsk forskning mere og mere

De forskere, der ikke er flygtet, publicerer mindre – og dårligere – videnskab. Uniavisen har besøgt et fakultet i Kyiv med forelæsningssal i et beskyttelsesrum, gallerivæg over studerende i krig og en dekan, der holder snor i de kollegaer, der er rejst.

1
Udland

Østeuropastudier vil gerne samarbejde med »de gode russere«

Østeuropa har haft et tumultarisk år med opbrudte samarbejder og hjemsendte udvekslingsstuderende, men samtidig har studiemiljøet blomstret, fortæller den tidligere uddannelsesleder Tine Roesen.

1
Udland

Ph.d.-studerende med kontroversiel kinesisk kontrakt: »Jeg føler mig helt fri«

Efter afsløring af kontrakter med krav om loyalitet til styret, har KU sat optaget af kinesiske studerende på hold. Xin Qian er ph.d.-studerende på KU og har en loyalitetskontrakt med hjemmefra. Han ærgrer sig over universitetets beslutning.

1
Debat

Professor Jan Grue har muskelsvind: Sprog om funktionsnedsættelser kan være decideret menneskefjendsk

Der skal tages et opgør med den måde, vi taler om mennesker med funktionsnedsættelser på. Det mener den norske sprogforsker og professor i sociologi Jan Grue, der selv har muskelsvind.

1
Udland

»Min kusine i Iran bliver sindssygt rørt, når jeg lægger støttevideoer op fra Danmark«

Vidtrækkende protester og en national strejke ruller ind over Iran. Onsdag faldt det sammen med De studerendes dag, hvor iranske studerende hvert år protesterer. I år med en særlig kraft der rakte helt til Københavns Universitet og Christiansborg.

1
Udland

Studerende går forrest i protesterne i Iran. Det er ikke første gang

Studerende i Iran holder liv i protesterne, og Iran har en lang tradition for, at studerende har været med til at skubbe til magthavere, fortæller Emil Vatani, der selv er medarrangør af støttearrangement i Danmark.

1
Politik

Lektor om VM i Qatar: »Det er naivt at tro, at fodbolden er apolitisk«

Fodboldfans og verdenssamfundet står i lidt af et dilemma, når VM løber af stablen i Qatar. Nytter det at lade være med at se kampene? Uniavisen har bedt lektor i statskundskab Jens Ladefoged vurdere begivenheden, der handler om meget mere end bare fodbold.

1
Politik

Direktør for Danske Universiteter: »Den norske regerings indblanding er uhørt«

I Norge ønsker regeringen vetoret, hver gang et universitet vil nedlægge en uddannelse. Lederen af den norske fagforening Akademikerne kalder det en fuldstændig unødvendig centralisering af magt.

1