Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

Dekan om at indsætte sig selv som institutleder: »Det har vist sig at være verdens dårligste idé«

SAMF-ballade — Studieleder Ayo Wahlberg bliver konstitueret institutleder på Antropologi efter en turbulent tid i ledelseslaget. Det stod klart kort før dialogmøde mandag aften arrangeret af studerende.

Flere end 50 studerende er mødt op mandag den 21. november eftermiddag på CSS. De vil have svar på, hvorfor Mikkel Vedby Rasmussen, dekan på SAMF, ville indsætte sig selv som institutleder på Antropologi, når pladsen er tom fra 1. feburar 2023.

»Det var ikke den rigtige beslutning,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Svaret falder efter en af de to studerende, der sidder på højstole ved siden af ham, spørger, om han vil sætte nogle ord på den interne tumult, der har været, siden han offentliggjorde, at han ville tiltræde som institutleder. Det er de studerende, der har arrangeret dialogmødet på CSS.

»Hvis jeg havde vidst, hvor overraskede og bekymrede medarbejderne ville blive, så havde jeg ikke foreslået det. Det har vist sig at være verdens dårligste idé.«

Til mødet mandag aften kunne Mikkel Vedby Rasmussen afsløre for de studerende, at han ikke alligevel vil blive konstitueret institutleder alligevel. Det blev offentliggjort på instituttets hjemmeside tidligere på dagen. Den 1. februar konstitueres Ayo Wahlberg, viceinstitutleder for uddannelse og studieleder, midlertidigt som institutleder på Antropologi.

Mikkel Vedby Rasmussen foreslår på dialogmødet, at de studerende kan komme med anbefalinger til, hvem der derefter skal vælges som institutleder.

Og understreger over for de studerende, at han er kommet for at lytte.

Det startede med utilfredse medarbejdere

Hvis du ikke har fulgt med i tumulten på Antropologi, får du her sagen kort.

Tilbage i juni viste en arbejdspladsvurdering, at 41 procent af de ansatte på SAMF ikke havde tillid til dekan Mikkel Vedby Rasmussen, som blev beskyldt for dårlig ledelsesstil.

Den 7. september fremsender institutleder på Antropologi, Bjarke Oxlund en KU-skabelon for ”Ansøgt afsked” til dekan Mikkel Vedby Rasmussen med varslet ophør til 31. januar 2023.

Den 24. oktober fremsender Oxlund en mail til medarbejderne på Institut for Antropologi, hvor han fortæller, at han stopper som institutleder med udgangen af januar 2023. Efterfølgende fortæller dekan, Mikkel Vedby, at han vil fungere som konstitueret institutleder på Antropologi, mens en afløser findes.

Det skete, ifølge lektor og formand for studienævnet på Antropologi, Heiko Henkel, fordi dekanen mente, Antropologi var så meget i krise, at der skulle dramatiske ændringer til, som kun kunne ske, hvis dekanen også var institutleder.

LÆS OGSÅ: Lektor: SAMF-dekan er gået amok

Det skrev Heiko Henkel i Uniavisen. Samtidig mente Heiko Henkel, at dekanen var skyld i, at der er blevet fyret forskere og skåret i antallet af studerende på Antropologi, og at han betragtede faget som en underafdeling til Sociologi. Det var Mikkel Vedby Rasmussen dog ikke enig i. I hans udlægning er nedskæringerne en konsekvens af udflytningsaftalen.

I den lille måned, dekanen stod til at blive konstitueret institutleder, har antropologistuderende efterspurgt svar på, hvorfor Bjarke Oxlund er fratrådt. Samtidig har de været bekymrede for, hvad de »dramatiske ændringer« på studiet vil indebære.

»Er der planer om, at Antropologi skal lukkes på et tidspunkt?« spurgte en af de studerende til mandagens dialogmøde.

»Nej, det kan jeg ikke se nogen grund til,« svarede Mikkel Vedby Rasmussen.

Adspurgt om Antropologi skal slås sammen med Sociologi, svarer han også klart:

»Nej.«

LÆS OGSÅ: Dekan: Der kommer ikke til at ske dramatiske ændringer på Antropologi

Seneste