Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Marianne Stidsen siger op efter plagiatanklager

Den kontroversielle lektor og debattør Marianne Stidsen forlader nu Københavns Universitet efter et par uger i stormvejr. Hendes disputats bliver gransket for plagiat, efter et par debatbøger har vist sig at låne længere passager fra andre tekster.

Rettelse 10/11 08.45: Der var en fejl i den oprindelige udgave af denne artikel. Marianne Stidsen anklager ikke Københavns Universitet for »hysterisk pedanteri,« men derimod universiteterne i bredere forstand.

Marianne Stidsen, omdiskuteret debattør og lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, har sagt op efter beskyldninger om plagiat.

»Jeg havde regnet med at blive på universitetet i i hvert fald to-tre år endnu, men jeg har valgt at sige stop nu, fordi det, der er sket i denne sag, ikke er den intellektuelle debat værdig,« siger Marianne Stidsen, der til Information forklarer baggrunden for sin opsigelse.

Opsigelsen kommer efter et længere forløb, hvor Marianne Stidsen er blevet kritiseret for at have plagieret leksika og journalistiske artikler i to af sine bøger.

Lektoren trækker sig netop som Det Humanistiske Fakultet har annonceret, at også Marianne Stidsens doktorafhandling, mammutværket Den ny mimesis – Virkelighedstolkningen i dansk og nordisk litteratur efter Anden Verdenskrig fra 2015 skal gås efter i sømmene for plagiat.

LÆS OGSÅ: Debat: Københavns Universitet må ikke blive en feministisk og intersektionel præsteskole

Parafrase eller plagiat?

I Information beskylder Marianne Stidsen universiteterne for »hysterisk pedanteri,« når det kommer til formalia.

Det var underviser på Syddansk Universitet Carsten Fogh Nielsen, der i første omgang nærlæste Marianne Stidsens nyeste debatbog, Køn og identitet – et spadestik dybere. Her fandt han lange passager, der er hentet næsten direkte fra leksikonopslag. I bogen fremgår det, hvor Marianne Stidsen har informationerne fra, men ikke, at der er citeret næsten direkte.

LÆS OGSÅ: Uniavisens portræt af Marianne Stidsen: Punkeren der blev dr.phil. (men stadig lever, som da hun var på dagpenge)

Siden fandt andre ihærdige læsere passager hentet fra artikler i Weekendavisen, Journalisten og også Uniavisen i Marianne Stidsens bog Den nordiske MeToo-revolution 2018 – og dens omkostninger fra 2019.

Stridens kerne er forskellen på plagiat og parafrase. Marianne Stidsen har holdt fast i, at hun blot parafraserede, altså omskrev, de omdiskuterede passager.

»Det er gængs videnskabelig praksis. Plagiat vil sige, at man stjæler andres tekster eller idéer. Det gør jeg ikke. Jeg henviser til, hvor de stammer fra. Om jeg så burde have lavet flere ord om eller parafraseret på en anden måde, kan man altid diskutere,« har Marianne Stidsen tidligere sagt, også til Information.

LÆS OGSÅ: Studerende om Stidsens plagiatsag: »Undervisere skal overholde de samme regler som os«

Uniavisen plagieret

Uniavisen blev i sidste uge opmærksom på, at Marianne Stidsen har brugt passager fra artiklen Den krænkende sombrero i sin bog Den nordiske MeToo-revolution 2018 – og dens omkostninger uden at sætte passagerne i citationstegn. I bogen er der både parafrase, citat og passager, som ord-til-ord er de samme som i Uniavisens tekst.

Uniavisen har været i dialog med Marianne Stidsen, siden vi blev bekendt med sagen. Selv om vi har fremsendt dokumentation, og brancheorganisationen Danske Medier har vurderet, at der er tale om brud på ophavsretten, har Marianne Stidsen afvist at have krænket avisens ophavsret.

»Det har været en enormt sær situation at stå i, hvor det jo er en af Københavns Universitets egne ansatte, som har kopieret os som medie. Ikke desto mindre er det af principiel karakter for os, at vi bliver korrekt krediteret, når folk bruger os, hvorfor vi har forsøgt at finde et kompromis med Stidsen. Og som en af vores studenterreportere sagde, da vi diskuterede sagen: Hvis jeg gjorde sådan der i mit speciale, kunne jeg blive bortvist fra Københavns Universitet. Det er svært at se, hvorfor der skulle gælde andre regler for de ansatte end for de studerende. Det synes jeg er vigtigt at vise,« siger Vicki Therkildsen, chefredaktør for Uniavisen.

Uniavisen forsøger at få et interview med Marianne Stidsen om hendes begrundelse for opsigelsen.

LÆS OGSÅ: Debat: Krænkelsessag fra SAMF ligner (endnu) et aktivistisk stunt 

Opdatering 11/11: Det Humanistiske Fakultet oplyser til Uniavisen, at plagiatundersøgelsen af Marianne Stidsens doktorafhandling fortsætter trods hendes opsigelse.

Seneste