Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Sådan kan du leve af en SU (ish)

Penge — Du er en haj til deleøkonomi. Du brygger din egen kaffe, du køber ikke kebab efter byturen, og du giver kreative gaver. Vi guider dig til en billig studentertilværelse.

Vi kan lige så godt lægge svesken på disken: De fleste studerende vil ikke kunne leve af en SU, men de fleste studerende vil alligevel kunne bruge de sparetips, der er i den her artikel, for det er ikke nemt at have det ungt og lækkert på et stramt budget i København.

Boligmarkedet gør det overordentligt svært at leve af en SU. Et værelse i København koster i gennemsnit tæt på 5.000 kroner om måneden. Med en udbetalt SU på 5.600 kroner, er der ikke møj tilbage at danse for.

Så hvordan får man pengene til at række lidt længere?

Læg et budget, og hold øje med dit forbrug

Først får vi lidt hjælp af Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynets Penge- og Pensionspanelet, til at lægge et fornuftigt budget.

Et budget giver et godt overblik over faste udgifter, og hvad der så er tilbage (hvis noget) til øller. På hjemmesiden rådtilpenge.dk har de en super simpel skabelon til et budget, du kan lege med.

Louise Skjødsholm foreslår, at du sætter to timer af til at få overblik over din finansielle situation. Gør det lidt hyggeligt for dig selv, siger hun, køb en kage (det bliver måske din sidste i et stykke tid), og så skal du ellers finde MitID’et frem og logge på Skat og netbanken.

Du skal kaste et meget kritisk blik på dit forbrug, hvis du skal leve for noget, der ligner en SU. I netbank kan du se langt tilbage i tiden og finde de steder, du kan skære. Tjek for eksempel dine betalingsaftaler i betalingsservice; har du abonnementer, du ikke har afmeldt endnu? Gør det.

Der er nogle steder, du ikke skal skære, siger Louise Skjødsholm, fordi det kan blive endnu dyrere i sidste ende. Du har måske gættet det: forsikringerne. Du bør som minimum have en indboforsikring og en ulykkesforsikring. Er du medlem af en fagforening (det kunne være Dansk Magisterforening, som koster 20 kroner om måneden som studerende at være medlem af, og det første år er gratis), kan du ofte få gode tilbud på forsikringer (Dansk Magisterforening har fx en pakke med indbo-, rejse- og ulykkesforsikring til 165 kroner om måneden).

Husk, at du kan trække udgifter til fagforening og A-kasse fra i skat. Det kan du gøre i din forskudsopgørelse under punkterne ‘Fagligt kontingent’ og ‘Bidrag til A-kasse mv.’, og det er ganske nemt.

LÆS OGSÅ: Skattereglerne for studerende skåret ud i pap

Hvis du modtager en SU på 5.600 kroner om måneden (efter skat), har boligudgifter for 3.500 kroner om måneden (temmelig billigt i København, men vi er optimister), bruger 100 kroner på mobilabonnement, betaler førnævnte 185 kroner for fagforening og forsikringer og regner med et madbudget på 1.000 kroner om måneden, så er der 815 kroner tilbage.

815 kroner om måneden til tøj, kontaktlinser, streaming, biograf, fitness, kondomer, tamponer, fødselsdagsgaver, tandlæge, lapning af cyklen, en busbillet, øl, rejser … you get the picture. Så hvad gør man så?

Pluk de laveste frugter først

Tjek, om du kan få boligstøtte
Det er en super ekstra indkomst, der kan give lidt luft i budgettet, og med den her guide kan du både finde ud af, om du er berettiget til boligstøtte, og hvordan og hvornår du skal søge.

Lav en madplan, og køb ind én gang om ugen
Efter en lang dag på studiet, kan opfindsomheden være på et minimum, en tur i Netto er det, du har allermindst lyst til, og du bliver nemt fristet til at købe snacks, hvis du går derind. Derfor: madplan.

Der findes forskellige bloggere, der har specialiseret sig i at lave madplaner til det lille budget. Det er ikke altid dem, der har det dyreste kameraudstyr og den flotteste Instagram-profil, til gengæld kan de hjælpe dig med at holde dit madbudget under 1.000 kroner om måneden. Tjek for eksempel Mad For Fattigrøve og Sund på Budget ud, og lad dig inspirere.

LÆS OGSÅ: Ingen penge, masser af tid? Lav sassy wok med Dak Wichangoen

Husk madpakken – hver dag
Man kommer altid til at købe kantinemad, og det er ærgerlige penge, for du skal bare være mæt midt på dagen, og du vil hellere bruge pengene på noget lækrere end en slatten buffet. Lav eventuelt madpakker til tre dage ad gangen (en kæææmpe portion pastasalat for eksempel), så behøver du ikke bruge tid på det hver dag. Husk at købe ind til madpakken, så den ikke kommer bag på dig om morgenen.

Lav din egen kaffe – eller find den, der er gratis
Termokandekaffen er normcore-hip, termokandekaffen er miljøvenlig (ingen papkrus her), og termokandekaffen er billig! Du brygger din kaffe hjemme. Og ellers finder du den, der er gratis eller vildt billig, og heldigvis har Uniavisen lavet en kaffeguide, der fortæller dig, hvor du kan finde den.

Sørg for at have efter-bytur-snacks derhjemme
Vi ved ikke helt, hvilke penge du gik i byen for, men du endte der, og efter-bytur-snacken er en kæmpe udskrivning på en SU. MEN. Man kan faktisk fjerne den værste trang til at købe en kebabmenu med hjem ved at sørge for at have et alternativ derhjemme. Bare det er salt og snasket, så er det egentlig lige meget, om det er rester fra aftensmaden eller en rugbrød med hummus eller spegepølse.

Drop det dyre fitnessabonnement
Ønsk dig en yogamåtte i fødselsdagsgave, og find instruktionsvideoer på Youtube (der er masser), lav en løbeklub, gå ned i den nærmeste park med træningsudstyr.

Du kan også miljøkajakke. Hos Kayak Republic kan du låne en kajak gratis, hvis du samler affald i kanalerne, mens du padler. Det er godt for dine guns og godt for miljøet. Kæmpe win-win.

For alt i verden: Lad være med at betale 400 kroner for at gå til crossfit, for du kan ikke træne behovet for en rodbehandling væk.

Apropos: Brug tandtråd
Og bed til, at dine visdomstænder først gror ud efter endt uddannelse.

Ud med dyr streaming, ind med gratis streaming
En stor post i budgettet hos mange er diverse streamingtjenester, men her er det faktisk let at spare. Du behøver ikke at blive kulturelt amputeret, hvis du skrotter Netflix, HBO, Prime, Viaplay, Cmore, eller hvilken seriepusher du nu har fået erhvervet dig.

Se DR TV – der er hammergode ting derinde. Du kan eksempelvis se den nyeste sæson af EXIT eller De dyre piger (men opfør dig for Guds skyld mindre skødesløst end dem). Vi vil også anbefale den anmelderroste serie Hændelser ved vand eller dokumentaren om Danmarks eneste astronaut: Klar til rummission – med Andreas Mogensen.

Brug Mediestream – Det Kgl. Biblioteks mediesamlinger. Her findes alle radio- og tv-udsendelser sendt siden 2006, og indholdet opdateres løbende med nye udsendelser. Her findes guld fra både DR, TV2, Kanal 4 & 5 og TV3. Det vil sige du kan se alle sæsoner af Paradise Hotel, Robinson Ekspeditionen og Big Brother, hvis du (som Uniavisen) synes, at reality-tv er en lige så vigtig kilde til viden som universitetet. Alle studerende på Københavns Universitet har adgang til Mediestream.

Se Youtube – det er gratiiiis, fordi der er reklameeeer (man kan dog fortsat slippe omkring ved at installere et adblock-plugin i sin browser). Nogle anbefalinger:

– Late night shows – dem med John Oliver, Jimmy Fallon, Stephen Colbert og så videre – de bliver alle sammen lagt op.

– Historie-serier: For eksempel The Great War om første verdenskrig og årene efter og Feature History, hvor de tager alt muligt historisk op i korte formater.

– Serier om alt muligt: Har du mange spørgsmål? Wendover Productions svarer blandt andet på alverdens logistiske spørgsmål – hvordan en u-båd virker, og hvorfor det er så dyrt at rejse med tog. Der er også The Infographics Show, som for eksempel svarer på, hvad der ville ske, hvis du blev bidt af den giftigste edderkop i verden, og hvad der sker med din krop, når du har sex.

– Brug bibliotekets streamingtjeneste Filmstriben, hvor du kan se tre gratis film om måneden. De har for eksempel Titane (sidste års Guldpalme-vinder i Cannes), Oslo, 31. august (hvis instruktørs seneste film går i biografen netop nu) og Minari (koreansk-amerikansk film, som modtog adskillige priser denne sæson – heriblandt en Oscar for bedste birolle).

– Skal du absolut se en stor serie, som alle taler om (hvem ved, hvad det nye Game of Thrones bliver), så lav en serieklub, hvor I mødes hjemme hos en af jer og ser det nye afsnit sammen. Det er ikke bare skidehyggeligt, det er også noget billigere at være 12, der deler et HBO-abonnement + det er en billig måde at hænge ud på sammenlignet med at gå på bar.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV

Byt, og køb brugt
Mangler du køkkengrej eller ny vinterjakke? Tag på byttemarked. Der er flere og flere af dem, og her er tingene gratis. Du behøver ikke komme med meget for at tage meget med hjem. Og du kan holde øje med markederne på den her facebookside eller troppe op på din lokale genbrugsplads. Arranger eventuelt dit eget byttemarked med dine venner/studiekammerater/kollegiefæller, og byt din fars gamle stavblender, du aldrig bruger, for din venindes fejlkøbs-sandaler.

Du kan også gøre et godt kup på et loppemarked. Der er loppemarkeder overalt i København og omegn, især om sommeren. Et godt sparetip er, at skrive ned, hvad du mangler, og hvor meget du må bruge, inden du tager afsted, og overhold aftalen med dig selv. I København kan du også finde loppebutikker som f.eks. Lidkøb, der fungerer som en almindelig butik, bare meget billigere.

Del, del, del
Skal du til bryllup? På vandretur? Have hele familien til boller og lagkage? Lad være med at fare ud og købe fancy kjole/fancy rygsæk/fancy kaffesæt-til-12. Lån. Og lån ud, når andre mangler.

Skift prop ud med kop (her skal du ikke dele …)
Hvis du er typen, der får menstruation, så ved du, at bind og tamponer koster en formue (og er skidt for miljøet). Menstruationskoppen koster cirka 170 kroner, men så skal du ikke kaste penge i den retning i laaang tid.

Gå på folkekøkken
Du har egentlig ikke råd til at spise ude, men måske alligevel. Der er mange folkekøkkener i København, der serverer lækker mad til en rigtig billig penge. Hver dag kan du for eksempel få aftensmad for 50 kroner i Absalon på Vesterbro – mandag og onsdag er menuen vegetarisk. Skal det være endnu billigere, kan du eksempelvis tage på KraftWerket i Valby og spise vegansk om tirsdagen for 40 kroner, og om torsdagen serveres vegansk i Ungdomshuset. En Google-søgning kan give dig endnu flere muligheder.

Få et rejsekort, men brug det (nærmest) aldrig
Det er gratis at cykle og gå, så gør som udgangspunkt det, men er du nødsaget til at tage offentlig transport, så brug for guds skyld rejsekortet. SMS-billetter og deslige koster en formue, for eksempel koster to zoner det dobbelte med billet som med rejsekortet.

De frugter, der godt kan blive lidt træls at nå

Hvis du ryger, skal du stoppe med det
Hvis du ikke allerede havde regnet den ud. Det bliver dyrere og dyrere at ryge, men det ved du helt sikkert godt, hvis du er ryger. Og nej, du skal heller ikke liste en snuspose op under læben nogensinde, for nikotin er lige så vanedannende som heroin.

Lær at reparere din cykel
Cykelreparationer løber hurtigt op, især når cyklen lever udenfor alle årets 365 dage, i alt slags vejr. Det er en god investering at lære lidt om basal cykelpleje, så man ikke skal smide 150 kroner hos den lokale cykelhandler, hver gang man har et fladt dæk. Hos Bicycle Innovation Lab på Amager har de et cykelværksted, hvor man kan komme og arbejde på sin cykel, og på deres facebookside annoncerer de jævnligt events, hvor man kan lære at fikse sin cykel af nogen, der er lidt mere kyndige, end man selv er.

Prøv også Københavns Universitets eget gratis cykelværksted Pedalarmen, hvor du med hjælp fra garvede amatør-cykelmekanikere til at fikse din egen cykel. Ganske gratis.

Sker det uheldige, at din cykel bliver stjålet, og du ikke har råd til at købe en ny (gammel) cykel, kan du prøve at sende en ansøgning til Studiecyklen, hvor studerende leje en cykel for 299 i et år. Cyklen er så reklamesøjle for et eller andet firma, men den er i det mindste billig.

Du skal deale med gaver
Den her kan godt blive stram i længden. Måske synes din mor, det er helt super med et årligt krammegavekort til jul, selv om hun har punget ud for de bukser/gryder, du mangler, men du kan godt forberede dig på, at din veninde/kæreste/bror/kusine måske ikke bliver lige så begejstret.

Man skal gøre sig nogle overvejelser, når man kaster sig ud i de gratis eller billige gaver. Det kræver tid og omtanke, hvis det ikke skal være dårligt. Du kan kun give den her type gaver én gang til den samme person, men her kommer nogle forslag:

– Giv et smukt gavekort til en hjemmelavet picnic på stranden til én, du gerne vil forkæle

– Giv dine yndlingsbøger videre, og fortæl, hvorfor personen skal have netop den bog

– Tag i skoven eller på Amager Fælled og pluk en buket vilde blomster

– Gå i din vens yndlingsgenbrug og køb en billig, men personlig ting, som du ved han/hun vil elske

– Giv din farfar et græsslåningsklippekort, fordi det også betyder, at du kommer meget mere på besøg

– Kan du noget særligt? Giv et croquis-kursus eller en oplæsning af din famøse slash-fiction.

– Pluk hyldeblomster i Søndermarken midt i juni og lav hjemmelavet saft

– Sylt ting (agurker, rødløg, gulerødder, rødbeder…), og brug lidt gammelt stof og bånd til at give glassene fin beklædning over låget.

Tal om penge – også dem, du ikke har
Hvis man er broke, så hjælper det at sige det til sine venner. Så ved de også, at man ikke siger nej til byturen, fordi man ikke kan lide dem, men fordi man ikke har nogen penge. Mange synes, at penge er tabu og noget, ‘man ikke taler om’. Lad os lave om på det.

Alle frugterne er plukket, og du skal låne

Så gik den ikke længere. Visdomstanden skulle opereres ud, mobilen gik i stykker, din cykel blev stjålet … uanset hvad der væltede læsset: Tag ikke et dyrt forbrugslån! Det er Louise Skjødsholms (hende fra Penge- og Pensionspanelet) vigtigste råd.

Du skal i stedet undersøge muligheden for at få en kassekredit i din bank eller for at optage et studielån, som er det billigste. Du skal derefter lægge en plan for, hvad pengene skal bruges til og hvor længe. Måske er det nok at låne i tre måneder, og så sidder du ikke med et stort lån, når du er færdig med din uddannelse.

Og måske skulle du forsøge at få et studiejob, så du ikke skal leve af en SU …

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK

Studiestart 2020

Alt du skal vide

Seneste