Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Københavns Universitet optager 450 flere studerende end sidste år

Optag 2019 — Alle fakulteter har fremgang i optaget, men alligevel er der flere studier med ledige pladser end sidste år. Psykologi er stadig det sværeste studie at komme ind på.

Sidste år dykkede optaget på Københavns Universitet med 400 studerende, ikke mindst på grund af det nye minimumskrav på 6,0 i karaktersnit. I år har universitetet fundet tilbage til niveauet fra 2017.

7.326 ansøgere har fået tilbudt en plads på Københavns Universitet, og det er omkring 450 flere end sidste år.

Dermed har stigningen i antallet af ansøgere forplantet sig i årets optag, hvor samtlige seks fakulteter kan åbne dørene for flere studerende end sidste år. Selv Det Humanistiske Fakultet, der ellers som det eneste fakultet fik færre ansøgere end sidste år, tegner sig for en lille fremgang.

LÆS OGSÅ: Optag, afslag, standby: Det skal du gøre, når du får svar på din ansøgning

Ud over stigningen i ansøgere skyldes udviklingen, at Københavns Universitet optager flere studerende i år – næsten 100 alene på Medicin – ligesom de to nye uddannelser, Datalogi-økonomi og Machine learning og datavidenskab, kan have kapret flere studerende.

Fakta om årets optag:

7.329 ansøgere er blevet optaget på Københavns Universitet

6.129 har fået deres førsteprioritet. Det er 84 procent af de optagne.

4.454 er kvinder, 2.872 er mænd

Gennemsnitsalderen er 22,6 – 22,5 for kvinder, 22,9 for mænd

Psykologi har det højeste karakterkrav, 11,8

Det vurderer Pernille Kindtler, der er chef for Vejledning & Optagelse på Københavns Universitet.

»Det er rigtig positivt, at antallet af optagne går frem på alle fakulteter, og at der er bred interesse for uddannelserne. Jeg er særligt glad for, at de to nye uddannelser, Datalogi-økonomi og Machine learning og datavidenskab, har fået et flot optag og er blevet fyldt op,« siger hun.

Flere studier med ledige pladser

Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE), som de to nye uddannelser er en del af, har optaget ni procent flere studerende sammenlignet med sidste år. Men det betyder ikke, at alle uddannelserne er fyldt til randen med nye ansigter.

Således er andelen af SCIENCE-fag, der stadig har ledige pladser i kvote 1, vokset fra 10 sidste år til 13 i år. I 2017 var tallet blot fire.

Det er et billede på en bredere tendens, for trods stigningen i optagne studerende er der i år flere uddannelser på Københavns Universitet med ledige pladser end i 2018.

Det eneste, der kan bekymre mig, er, hvis der er uddannelser, der får en meget skæv kønsfordeling, fordi vi ved, at det kan afholde nogle fra at søge.

Pernille Kindtler, chef for Vejledning & Optagelse

»Jeg ved ikke, om det er direkte bekymrende, men vi vil gerne have fyldt uddannelserne op, det er klart. Nu udbyder vi de ledige pladser, og jeg tænker, at der er flere af studierne, der godt kunne være mange ansøgere til,« siger Pernille Kindtler.

Der har i mange år været et politisk fokus på de naturvidenskabelige uddannelser. Ærgrer det dig, at der netop på SCIENCE er mange studier med ledige pladser?

»Selvfølgelig så vi gerne, at der var flere ansøgere til SCIENCE-studierne, for nationalt er der fokus på det, og det har vi også fra universitetets side. Men det er muligt, at de to nye uddannelser har trukket ansøgere fra de andre SCIENCE-uddannelser,« siger hun.

Sidste omgang med oppustede snit

Til gengæld er det steget yderligere i den absolutte top: Psykologi fører ligesom de forgangne år an med et snit svimlende tæt på de 12, nærmere bestemt 11,8.

LÆS OGSÅ: Top 10: Her er de højeste karakterkrav på Københavns Universitet

Det er en lille stigning i forhold til sidste år, men det må forventes at være et endegyldigt toppunkt. Næste år frafalder den såkaldte hurtigstartbonus nemlig, og det betyder, at ansøgere i 2020 ikke kan gange deres snit med 1,08, sådan som de studerende fortsat har kunnet i år.

Skal man tro Pernille Kindtler, kommer hun ikke til at savne det, hun kalder de »kunstigt oppustede« karaktersnit.

Jeg ved ikke, om det er direkte bekymrende, men det er rigtigt, at der er ledige pladser på lidt flere uddannelser end sidste år.

Pernille Kindtler, chef for Vejledning & Optagelse

»Københavns Universitet har fra starten ment, at det var en dårlig ide med hurtigstartbonussen, primært fordi vi ikke mener, den bidrager med noget positivt. Vi mener ikke, at ansøgeren er mere kvalificeret, hvis den pågældende begynder sin uddannelse inden for to år efter gymnasiet. Så vi er meget tilfredse med, at den bliver afskaffet fra næste år, og vi forventer, at adgangskvotienterne vil falde,« siger hun.

Kvinder i overtal

Hvad der til gengæld ser ud til at fortsætte er kvindernes dominans både i ansøgerfeltet og blandt dem, der finder vej til Københavns Universitet. I år er over 60 procent af de nye studerende kvinder, akkurat som de var det sidste år.

Pernille Kindtler siger, at hun overordnet ikke er bekymret over udviklingen, men tilføjer:

»Det eneste, der kan bekymre mig, er, hvis der er uddannelser, der får en meget skæv kønsfordeling. Vi ved, at det kan afholde nogle fra at søge – uanset om det er mænd eller kvinder, der er markant i overtal. Og det er jo ærgerligt, hvis der er nogen, der ikke søger den uddannelse, de gerne vil ind på som følge af kønsfordelingen.«

LÆS OGSÅ: Sådan forbereder tutorerne sig på at møde de nye studerende

Af de 7.326 studerende, der har fået tilbudt en plads ved Københavns Universitet, har 6.129 fået deres førsteprioritet. Gennemsnitsalderen i ansøgningsfeltet er 22,6 år.

Næste år vil universitetet efter planen skrotte minimumskravet på 6,0 på kvote 2, hvor der vil blive indført en ny kognitiv optagelsesprøve samt et mundtligt eller skriftligt interview.

Studiestart 2019

Alt du skal vide

Seneste