Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Klumme — At Københavns Universitet er grønnere end de fleste, betyder ikke, at vi er i mål med vores grønne omstilling. Det betyder bare, at de andre er forskellige grader af sort.
»Ambitiøs.«
Sådan er Københavns Universitets nye bæredygtigheds-målsætning, som skal halvere KU’s klimaaftryk inden 2030, blevet betegnet. Målsætningen skal ses i en stor ramme, hvor KU helt klart er blandt dem, der går forrest og tager de første store skridt.
Det er vi rigtig glade for! Og ikke mindst er vi glade for, at universitetet har lyttet til os studerende, som har kæmpet for det.
LÆS OGSÅ: Københavns Universitet har vedtaget ny klimamålsætning. »Ambitiøst,« siger ekspert
Men vi mener ikke, at det på nogen måde betyder, at universitetet nu kan betegnes som grønt. Det kræver, at vi som universitet lever op til nogle grundlæggende principper.
I klimakampen bliver det fremhævet som noget positivt at gå forrest. Og det er det da i den grad også! Men vi bliver også nødt til at fokusere på, hvad der skal til, i stedet for hele tiden at sammenligne os med hinanden.
Vi mener, at det ikke skulle være tilladt at flyve, hvis rejsen kan gennemføres på anden vis på mindre end 24 timer.
For når alle er så langt fra at levere det, som virkeligheden kræver, er det ikke imponerende, at være den bedste. Nogle gange siger sammenligningerne utrolig lidt. Siden 90’erne har Danmark reduceret sit CO2-udslip med 60 procent, hvor Uganda modsat har øget deres udslip med 210 procent.
Og hvem er så grønnest? I hvert fald ikke Danmark, der udleder 40 gange mere CO2 per indbygger end Uganda. Og når Arla siger, at deres mælk er CO2– neutral, giver det så mening at snakke om det grønne på den måde, eller er det i virkeligheden bare greenwashing?
DEBAT
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Man kan også være den grønneste til at udvinde olie, men den er der forhåbentlig ingen, som køber. At være grønnere end de andre er ikke at være grøn, når de andre er forskellige nuancer af sort.
Dette gælder også for Københavns Universitet. For hvordan kan man siges at være et grønt universitet, når man stadig har Center for Olie og Gas, som er finansieret af olieindustrien med hovedformålet at øge indvindingsgraden?
LÆS OGSÅ: Det sorte center (som de studerende vil lukke)
Og hvordan kan man siges at være et grønt universitet, når KU’s rejsepolitik stadig har prisen som sit vigtigste parameter? Det er i hvert fald to eksempler på, hvorfor der endnu er mange sten på vejen, før KU kan siges at være et grønt universitet.
LÆS OGSÅ: Forskerne vil flyve langt mindre i tiden efter covid-19, siger miljøchef
»Find the way, and walk the talk« er hovedprincippet for KU’s CO2-reduktioner. Men hvis det er princippet, skal vi så ikke starte med at gå ned ad de veje, vi allerede kender? Vi ved jo godt, at langt det meste af verdens olie, som vi har kendskab til, skal blive i jorden, så lad os starte med at lukke Center for Olie og Gas.
Der skal være undervisning i grøn omstilling og bæredygtighed på alle uddannelser.
Og vi ved allerede, at det betyder noget, hvor langt og hvor meget man flyver. Vi kan ikke stoppe med det i morgen, men vi kan lave en politik, der markant begrænser det, især når KU står for 42.000 flyafgange om året. Vi mener, at det ikke skulle være tilladt at flyve, hvis rejsen kan gennemføres på anden vis på mindre end 24 timer.
LÆS OGSÅ: Klimaforskerne løser klimakrisen: Erklær undtagelsestilstand på universitetet
Vores fremtid må være vigtigere end at komme lynhurtigt frem, og som corona-pandemien har vist os, kan man, der hvor det giver mening, nøjes med digitale løsninger. Det løser ikke hele problemet, men er i hvert fald et skridt i den rigtige retning.
For at være et grønt universitet mener vi, at man skal leve op til nogle enkle krav: Der skal være undervisning i grøn omstilling og bæredygtighed på alle uddannelser; der skal reduceres markant i det økologiske fodaftryk og indføres en investeringspolitik for fremtiden; og der skal være mere grøn forskning og et stop for forskning i fossile brændsler.
Det er alt sammen noget, vi som universitet kan komme i mål med. Men som de eksempler vi pegede på tydeligt viser, er vi endnu ikke i mål på KU.
LÆS OGSÅ: Bæredygtighed skal skrives ind i universitetsloven
Derfor sætter vi fokus på klima og bæredygtighed med kampagnen Uddannelser for Fremtiden. Fordi vi tror på, at hvis alle i uddannelsessektoren går i den samme retning, så kan vi sikre, at vores uddannelser bliver en del af løsningen på klima- og biodiversitetskrisen.
Og der er i den grad behov for at uddanne den næste generation, så de får redskaber til at skabe en bæredygtig fremtid. For uddannelse er netop den vej, der giver os den største mulighed for at forbedre vores samfund. Så vi håber meget, at KU sammen med os vil være med til at fortsætte ned ad klimavejen.
Så vi kan gå fra at være i den grønne førertrøje, til også at blive et grønt universitet.