Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

7 råd på vejen til billigere pensumbøger

Budget — Kontoen drænes hurtigt, når de nødvendige bøger løber op i flere tusinde kroner. Der er dog hjælp at hente, hvis du vil sikre dig de billigste bøger. Uniavisen giver dig syv råd, der kan bringe budgettet i bedre balance.

Artiklen blev bragt første gang i august 2017. Dette er en opdateret version.

September er – for rigtig mange af landets unge – lig med studiestart. Med et nyt semester kommer også nye fag, som der skal købes bøger ind til. Alt afhængig af fag, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at købe bøger, og det er ikke uhørt, at man må hoste op med 2.500 kroner til studiebøger hvert semester.

Heldigvis findes der flere måder at få presset pensum-priserne i bund, så du både kan få læst til forelæsningerne og leve af andet end makrel.

1. Salg af brugte bøger

På Facebook er der flere nichegrupper end du kan drømme om, så chancen for at du kan finde en, hvor dine pensumbøger er til salg, er ret stor. Ofte ændrer kurser ikke pensum på tværs af år, og du kan derfor roligt købe brugte bøger af andre studerende. Facebookgruppen for dit fag er et udmærket sted at starte – her er der tit ældre studerende, som sælger deres gamle bøger til en fordelagtig pris. Flere studier har også en gruppe dedikeret til køb/salg af pensum-gengangere. Husk at spørge efter graden af overstregninger og stand på bogen. Nogle studerende ser gamle margen-noter og overstregninger som en hjælp, andre foretrækker en bog uden. Alternativt kan du prøve at tage fat i en af dine tutorer under introdagene og lige høre om hun/han ikke kan sende sine gamle bøger videre til dig. Hvis Facebook ikke kan hjælpe dig eller der er helt nye titler på pensum, kan du prøve nogle af de hjemmesider, der er dedikeret til videresalg af alskens pensumbøger. Du kan starte hos Studenterguiden, Pensum.dk  eller Gads Forlag. Academic Books er også begyndt at opkøbe brugte bøger, som de sælger videre i deres fysiske butikker.

2. Den gode gamle: Bibberen

Romancen mellem bibliotek og studerende er ældgammel. Derfor er det heller ikke overraskende, at du kan finde rigtig mange af dine pensumbøger på biblioteket – og låne dem kvit og frit. Biblioteket ligger dog sjældent inde med særligt mange eksemplarer, og du bliver upopulær, hvis du laver overstregninger. Men hvis du er ude i god tid eller kun skal læse få kapitler i en bog, kan det være en god og gratis løsning. Biblioteksdatabasen har også e-udgaver af mange bøger og artikler, så du kan downloade dele af pensum. Hvis dit eget bibliotek ikke har den bog, du mangler, så søg i den nationale database. Du kan også altid spørge en bibliotekar. De kan som regel hjælpe dig med at grave de mest forunderlige ting frem, uanset om du står og mangler et glemt værk af Loïc Wacquant eller en klassiker om mørkt stof.

3. Det uendelige internet

Internettet indeholder mange skatte, og hvis du bare skal bruge et enkelt kapitel, er det som regel til at finde ved et par simple søgninger. Du kan også være heldig at finde bøger online, der kan downloades helt gratis. Eller undersøg om din uddannelsesinstitution har adgang til databaser med artikler og boguddrag. Mange universiteter abonnerer på en række elektroniske tidsskriftspakker og opslagsværker,, hvor du garanteret også kan finde, hvad du har brug for.

4. Dit fakultetsbibliotek

På mange fakulteter og institutter kan du finde små og store fagbiblioteker med bøger, der er særligt relevante for dig og dine medstuderende. Det er sjældent, at du kan låne bøgerne fra fakultetets bibliotek i særlig lang tid, men du kan sagtens kopiere fra bøgerne – så kan du også lave alle de æselører, du har lyst til. Det kan være billigt at kopiere, men vær sikker på, at du har loven på din side. For eksempel er det ikke lovligt at kopiere en bog i erhvervsmæssige kopibutikker, så få biblioteket til at hjælpe dig, eller gør det på din egen printer. Det Kongelige Biblioteks søgemaskine REX giver alle KU-studerende adgang til millioner af fysiske og elektroniske artikler. Her kan du også bestille bøger hjem til det nærmeste fakultetsbibliotek, hvis du ikke orker at forlade computeren for at finde dem. I nogle fag beder underviserne dig om selv at finde artiklerne på REX, og på den måde kan hjemmesiden hurtigt blive din bedste ven på studiet.

5. Gamle udgaver af pensum

Der kan være mange penge at spare, hvis du vælger at købe en gammel udgave af din pensumbog. Ofte er forskellen mellem udgaver begrænset til smårettelser, men tjek det alligevel, inden du køber den gamle udgave. Du kan for eksempel sammenligne bogen med den nyeste udgave eller spørge undervisere, tutorer og andre studerende, om du kan nøjes med en aldrende bog eller bør smide penge efter en ny. I alle tilfælde bør gamle udgaver være markant billigere. Selv om der er substantielle forskelle på de to udgaver, kan bogen fungere fint til dit formål alligevel, og efterspørgslen – både på nettet og blandt studerende – er markant mindre. Du bliver ikke nødvendigvis klogere af at have den nye udgave, kun fattigere.

6. Prisforskelle hos forhandlere

Der er mange steder, der forhandler de samme bøger. Men der kan sagtens være forskel i både priser og studierabatter. Saxo og Academic Books forhandler mange af de samme fagbøger, men du kan også svinge forbi Arnold Busck eller Bog & Ide og høre, om de kan bestille nogle af dine pensumbøger hjem. Amazon sælger ofte engelsk-sprogede pensumbøger til en billig pris, men husk at tjekke leveringstiderne, inden du bestiller, så bogen ikke først dukker op halvvejs gennem semestret. Du kan med fordel vælge at købe fra europæiske Amazon-sider, så du undgår told. Sider som Bogpris.nu og Pensum.dk kan hjælpe dig med at sammenligne priser på bøgerne.

7. Deleøkonomi er in

Der er mange studerende, der gerne vil beholde bestemte bøger, selv om de ikke har brug for dem på det pågældende semester. De kan være villige til at låne eller leje deres bøger ud i et semester. Hvis I er to fra samme årgang, kan I også nøjes med at købe et sæt bøger og så deles om dem. Det kræver planlægning, og man kan ikke altid læse aftenen før en forelæsning, men det kan sagtens fungere. På mange campusser kan studerende låne et skab – og så har I jo næsten jeres eget lille bibliotek!

Hver gang du kopierer og deler fagbøger, så husk at der er nogle regler for, hvem du må dele med. Kulturministeriet har lavet en oversigt over reglerne på området som du kan læse her

# Skriv kommentar
Share

Join the discussion

Seneste