Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

7 tips til billigere pensumbøger: Du behøver ikke bruge en formue

Budget — Kontoen drænes hurtigt, når de nødvendige pensumbøger løber op i flere tusinde kroner. Der er dog hjælp at hente, hvis du vil sikre dig de billigste bøger. Uniavisen giver dig syv råd, der kan bringe budgettet i bedre balance.

September er for rigtig mange af landets unge lig med studiestart. Med et nyt semester kommer også nye fag, som der skal købes pensumbøger ind til. Alt afhængig af fag, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at købe bøger, og det er ikke uhørt, at man må hoste op med 3.000 kroner til studiebøger hvert semester.

Heldigvis findes der flere måder at få presset pensum-priserne i bund, så du både kan få læst til forelæsningerne og leve af andet end makrel.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

1

Køb brugte pensumbøger

På Facebook er der flere nichegrupper, end du kan drømme om, så chancen for at du kan finde en, hvor dine pensumbøger er til salg, er ret stor. Ofte ændrer kurser ikke pensum på tværs af år, og du kan derfor roligt købe brugte pensumbøger af andre studerende (kompendier er dog en anden sag, da det er en samling af tekster, som din underviser udvælger hvert år).

Husk at …

… hver gang du kopierer og deler fagbøger, så er der nogle regler for, hvem du må dele med. Kulturministeriet har lavet en oversigt over reglerne, som du kan læse her.

Facebookgruppen for dit fag er et udmærket sted at starte – her er der tit ældre studerende, som sælger deres gamle bøger til en fordelagtig pris. Flere studier har også en gruppe dedikeret til køb/salg af pensum-gengangere. Husk at spørge efter graden af overstregninger og stand på bogen. Nogle studerende ser gamle margen-noter og overstregninger som en hjælp, andre foretrækker en bog uden.

Alternativt kan du prøve at tage fat i en af dine tutorer under introdagene og lige høre om hun/han ikke kan sende sine gamle bøger videre til dig. Hvis Facebook ikke kan hjælpe dig eller der er helt nye titler på pensum, kan du prøve nogle af de hjemmesider, der er dedikeret til videresalg af alskens pensumbøger. Du kan starte hos Studiesalg.dk, Studenterguiden, Pensum.dk  eller dba.dk. Academic Books opkøber også brugte bøger, som de sælger videre i deres butikker og på nettet.

2

Den gode gamle: Tag en tur på bibberen

Romancen mellem bibliotek og studerende er ældgammel. Derfor er det heller ikke overraskende, at du kan finde rigtig mange af dine pensumbøger på biblioteket – og låne dem kvit og frit. Biblioteket ligger dog sjældent inde med særligt mange eksemplarer, og du bliver upopulær, hvis du laver overstregninger.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan læser du en bog

Nogle gange kan du være heldig at finde akademisk faglitteratur på dit lokale kommunebibliotek (tjek her), men Det Kongelige Biblioteks nationale database er nok det sikreste valg, hvis du vil have fat i Pierre Bourdieus Distinction. soeg.kb.dk (det som før i tiden hed REX), kan du udover at låne bøger også være heldig at finde e-udgaver af dine pensumbøger/tekster.

3

Udforsk det uendelige internet

Internettet indeholder mange skatte, og hvis du bare skal bruge et enkelt kapitel, er det som regel til at finde ved et par simple søgninger. Du kan også være heldig at finde bøger online, der kan downloades eller læses online helt gratis (fx via Google Books). Eller undersøg om din uddannelsesinstitution har adgang til databaser med artikler og boguddrag. Fx har du adgang til Infomedia som studerende ved Københavns Universitet.

Monopolkongerne af søgemaskiner – Google – har også sin helt egen søgemaskine til videnskabelig litteratur, som hedder Google Scholar. Den er essentiel, hvis du vil finde ny litteratur eller pensumtekster frem.

4

Tjek dit fakultetbibliotek

På mange fakulteter og institutter kan du finde små og store fagspecifikke biblioteker med bøger, der er særligt relevante for dig og dine medstuderende. Det er sjældent, at du kan låne bøgerne fra fakultetets bibliotek i særlig lang tid, men du kan sagtens kopiere fra bøgerne – så kan du også lave alle de æselører, du har lyst til.

Det kan være billigt at kopiere, men vær sikker på, at du har loven på din side. For eksempel er det ikke lovligt at kopiere en bog i erhvervsmæssige kopibutikker, så få biblioteket til at hjælpe dig, eller gør det på din egen printer. Ellers kan du jo passende benytte biblioteket som læsesal.

LÆS OGSÅ: Den store guide til læsesale i København

5

Køb en ældre udgave

Der kan være mange penge at spare, hvis du vælger at købe en ældre udgave af din pensumbog. Ofte er forskellen mellem udgaver begrænset til smårettelser, og det kan være sværere at finde de citater, din underviser henviser til, hvis I har forskellige udgaver af samme bog, da sidetallet kan variere. Når det er sagt, kan en ældre udgav være markant billigere, end den sidste nye, så her er der penge at sparre. Du bliver ikke nødvendigvis klogere af at have den nye udgave, kun fattigere.

Det er dog en god idé at tjekke med ældre studerende, tutorer eller undervisere om du kan nøjes med en ældre udgave, inden du går ud og shopper.

6

Undersøg prisforskelle hos forhandlere

Der er mange steder, der forhandler de samme bøger. Men der kan sagtens være forskel i både priser og studierabatter. Saxo og Academic Books forhandler mange af de samme fagbøger, men du kan også svinge forbi Bog & Ide og høre, om de kan bestille nogle af dine pensumbøger hjem.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du leve af en SU (ish)

Amazon sælger ofte engelsksprogede pensumbøger til en billig pris, men husk at tjekke leveringstiderne, inden du bestiller, så bogen ikke først dukker op halvvejs gennem semestret. Du kan med fordel vælge at købe fra europæiske Amazon-sider, så du undgår told. Sider som Bogpris.nu og Pensum.dk kan hjælpe dig med at sammenligne priser på bøgerne.

7

Deleøkonomi er in, også når det gælder pensumbøger

Der er mange studerende, der gerne vil beholde bestemte bøger, selv om de ikke har brug for dem på det pågældende semester. De kan være villige til at låne eller leje deres bøger ud i et semester. Hvis I er to fra samme årgang, kan I også nøjes med at købe et sæt bøger og så deles om dem. Det kræver planlægning, og man kan ikke altid læse aftenen før en forelæsning, men det kan sagtens fungere. På mange campusser kan studerende låne et skab – og så har I jo næsten jeres eget lille bibliotek!

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK

FØLG UNIAVISEN PÅ INSTAGRAM

Seneste