Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den store guide til læsesale i København

Studiemiljø — Det kan være svært at tage sig sammen til at få læst, når din sofa og dit skrivebord også er din seng. Heldigvis for dig har Uniavisen lavet denne ekstensive (men ikke udtømmende) guide til Københavns mange læsesale. Så er du ét skridt nærmere at få pensumlæsningen overstået.

For rigtig mange studerende er hverdagen skruet sammen af sådan cirka 12 numse-i-sæde-på-uni undervisningstimer om ugen. Resten af tiden skal bruges på selvstudie – kunsten at kværne sig igennem 40-siders pensumartikler eller endeløse ugeopgaver.

Det kan tage mange år, før du rigtig finder ud af, hvordan du læser bedst. Nogen står tidligt op og lægger beslag på de bedste læsesale fra 8-16. Andre sover længe og overstreger svære ord til langt ud på natten.

LÆS OGSÅ: Læsesalens dos and don’ts

Ligegyldigt hvad du er til, kan læsesale være en stor hjælp til at strukturere din læsetid effektivt og møde andre studerende. Men Københavns Universitet er en labyrint af campusser og institutter, og udbuddet af studiepladser kan synes fuldstændig uoverskueligt. Derfor giver Uniavisen dig hermed en guide over alle de læsesale, du kan tage i brug i kampen mod bunken af ulæst pensumlitteratur.

Nørre Campus

Nørre Campus beboes af studerende fra SCIENCE og SUND og har et ganske respektabelt udvalg af læsepladser, hvor man kan sætte sig med en tyk bog eller diskutere teoremer med sine studiekammerater. Særligt vandrehallen ved H.C. Ørsted institutet (HCØ) bruges flittigt til lektier og opgaver, men der er langt mellem deciderede læsesale.

KUB Nord

Sådan er stemningen: KUB Nord, også kendt under det meget mundrette ‘Det Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultetsbibiliotek’, er med flere læsesale en yndling blandt KU-folk fra flere fakulteter. Udover næsten 500 studiepladser har biblioteket en lækker blanding af både læsepladser, grupperum og stillepladser. De fleste studerende går i hardcore study-mode, når de rammer KUB Nord, så du kan sagtens ende med at sidde mellem en matematiker, der bander over imaginære tal, og en mediciner, der terper væskende sår. Stillepladserne findes i Den gamle læsesal og i to stillelæsesale, tilknyttet Bogsalens stueetage. Gruppepladserne findes i Infosalen (salen med vægmalerierne) og på begge etager i Bogsalen.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan læser du en bog

Sådan får du stillet din koffeintrang: Automatkaffen i stueetagen koster otte kroner, men kig dig for og tag gerne din egen kaffekop med. Hvis du ender med at vælge den forkerte maskine og oven i købet skal have et papkrus med, kan du godt ende med at betale café-priser. Desuden har KUB Nord også et lille frokostkøkken til fri afbenyttelse. Her finder du nødvendigheder såsom kedel, mikrobølgeovn og køleskab. KUB Nord har desværre lukket kantinen – men lokalet er efterladt, så du kan spise medbragt madpakke dér (og tage en slapper fra studiestemningen på de øvre etager).

Sådan finder du derhen: KUB Nord ligger i krydset mellem Tagensvej og Nørre Alle. Adressen er Nørre Alle 49, og bygningen er næsten ikke til at overse. Foran strækker der sig et lækkert græsareal, som dog kan være en tidsrøver på solbeskinnede dage.

Matematisk bibliotek

Sådan er stemningen: På Matematisk bibliotek er der bøger, så langt øjet rækker. I to etager. Biblioteket er placeret i det store centrale rum i H.C. Ørsted-institutet, og indeholder flere lange rækker af sorte borde, med grå læselamper. Læselamperne er som regel bøjet i alverdens mærkelige vinkler – måske fordi de ikke rigtig bliver brugt, måske fordi de studerende går enormt meget op i, at lyset rammer siden på den helt perfekte måde. Hvis du ikke er læselampe-typen, kan du sætte dig ind og studere i lysstofrørenes gule lys.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Sådan får du stillet din koffeintrang: Vend blot snuden mod stueetagen og HCØs vandrehal. Her finder du kantinen, som nok skal sende dig vel afsted med en kop skoldhed kaffe, når du og dine bøger indfinder jer ved en læseplads, før fanden får sko på. Dine koffeinrystende hænder og trætte øjne kan også finde kaffe i kantinerne på Biocenteret eller på August Krogh Instituttet (vi har hørt en lille fugl synge om, at Biocenteret har den bedste kantine)

Sådan finder du derhen: På Nørre Campus’ smarte kort kan man se, at læsesalen ret beset ligger i bygning 4, men det hele giver ret meget sig selv, når du først er kommet ind i bygningen. Op på 1. sal og så ind i det største rum du kan finde.

Panum - den nye

Sådan er stemningen: Hvis du skal igennem noget virkelig tungt pensum, eller det sortner for øjnene ved tanken om den næste eksamen, kan det være en god idé at tage på Panum for at læse – her er du nemlig omgivet af kommende læger. Sidste år fik flere af Panums læsesale en markant opgradering. Den ene, der nu er lys og har plads til cirka 100 studerende, skulle eftersigende være så populær, at man kan blive nødt til at indtage en plads på gulvet, hvis ikke man kommer tidsnok. Og så skulle den være ualmindelig stille – vi har fået nys om, at man går igennem en lydsluse på vej ind.

LÆS OGSÅ: ‘HCOvn’, forårsfestival og pusterum: Her er din guide til Nørre Campus

Sådan får du stillet din koffeintrang: På Panum er der fire oplagte kaffespots. Mærsk Tårnet har en kombineret kantine og café (bygning 38) der, ligesom mange andre af Københavns Universitets kantiner, drives af Chartwells. Her er raten som regel fem kroner for en lille kop almindelig (altså sort, filter) kaffe fra tanken og 10 kroner for en stor. Derudover er der satellitkantinen ovre ved Tandlægerne (bygning 18.2), og Shabaz kaffebar, der ifølge Panums meget store og uoverskuelige kort holder til mellem bygning 9 og 15, ovre ved Panums Studenterklub. Shabaz har en ganske udmærket menu, men prisklassen lugter mere af café-på-vesterbro end SU.

Sådan finder du derhen: Det er faktisk imponerende, hvis du misser  det brutalistiske hovedværk Panum. Det er mindst lige så imponerende, hvis du kan finde rundt i det gigantiske kompleks.

Panum - den tørre

Sådan er stemningen: Den tørre studiesal er ikke for sarte sjæle. Her læser du, flankeret af kropdele med nåle i og videnskabs-agtige ting i store montrer, så de medicinstuderende har noget at, ja, studere. Forrige år blev den tørre læsesal flyttet ned i ‘graven’, og et sted i en af Panums mørke kældre ligger der også en våd læsesal. Men den er vist ikke for alle og enhver – så lad du bare de medicinstuderende om det, og hold dig til veloplyste områder, nær en dør, hvor du stadig har en chance for at finde ud af komplekset.

Sådan får du stillet din koffeintrang: De fire kaffespots, vi har fundet frem til dig ovenover, går også igen her. Studenterklubben på Panum serverer også billig kaffe og kage. Rygterne går endda på, at de sørger for gratis kaffe i frokosttimerne.

Sådan finder du derhen: Den tørre studiesal er placeret i bygning 14, nede i føromtalte grav. Panum har været så elskværdige at tegne et kort over stedet til os fortabte sjæle – det kan du finde her.

Søndre Campus

KUA1

Sådan er stemningen: KUA1 vil helst ikke være med i samtalen, når den drejer ind på gode læsesale. Det kan man godt forstå, for den oprindelige KUA-bygning byder ikke på de helt store gaver til læsehesten. Både Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og Institut for Engelsk, Germansk og Romansk har dog biblioteker til det snakkelystne publikum og flere af dem har endda udsigt over hele KUA.

Sådan får du stillet din koffeintrang: Du danser om den varme linsegrød på KUA1. Kantinen er lige i nærheden og så er Nordisk Kaffebar altid god for billig (og økologisk) kaffe og snacks.

LÆS OGSÅ: Test af kaffe: Den gode, den onde og den der smager af tjære

Sådan finder du derhen: Bibliotekerne tilknyttet Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og Institut for Engelsk, Germansk og Romansk finder du på tredje sal af henholdsvis bygning 21 og 23. Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskabs bibliotek fordeler sig ud på bygning 21 og 27. Så det kan være, at du må tage det store kort over Søndre Campus frem for at finde dem.

KUA2

Sådan er stemningen: Med højt til loftet byder det nye bygningsværk fra 2014 på flere læsesale og et utal af studiepladser i alle afskygninger. Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Institut for Kommunikation og SAXO-instittutet har læsesale i hver af deres videnscentre, som vist nok er et fancy ord for bibliotek. Her kan du fx sidde omgivet af japansk litteratur, mens du studerer selvsamme. Især Institut for Tværkulturelle og Regionale Studiers bibliotek bliver lovprist af en række studerende, der også fremhæver bibliotekaren Søren (#sørenforprez). Dog påpeger brugere af biblioteket også de bogophobninger, som specialeskrivere aflejrer gennem deres seks måneders intervaller på læsesalen.

LÆS OGSÅ: Café Helga, dødsstjerner og skøre paninier: Her er din guide til Søndre Campus

Sådan får du stillet din koffeintrang: Fra de glasbeklædte læsesale kan du kigge direkte ned på caféen Wicked Rabbit i centrum af KUA2. Navnet hentyder til, at der står kaninføde aka vegetariske produkter på programmet. Men det inkluderer altså også kaffe og smoothies.

Sådan finder du derhen: KUA2 er placeret i midten af Søndre Campus-labyrinten og ligger ud til Njalsgade. Fra bygning 13’s informationsdisk kan du kigge op på de tre biblioteker og læsesale. De gemmer sig bag glasruderne på 1. og 2. sal i bygning 10, 12 og 14.

KUA3

Sådan er stemningen: I KUA3 holder de teologi- og jurastuderende til. I midten af bygningen finder du et kæmpe stort, lyst atrium med overraskende god akustik. Selve aulaen summer af bevægelse, man kan sagtens sidde i grupper og arbejde, og lydniveauet overstiger sjældent det, du kan finde på en ganske almindelig café. Den ene ende af rummet domineres af en overskaleret trappe. Her er trinnene store nok til at bruge som bord, men du kan også hoppe bagom trappen til stillelæsesalen. Her er der knap så lyst, men til gengæld enormt – på grænsen til skræmmende – tyst.

Hvis du stadig gerne vil kunne arbejde koncentreret, men have en let summen af glade folk i baggrunden, så kig op mod 2. og 3. sal. Næsten hele vejen rundt om atriummet, finder du læsesale og -pladser, hvor både du og din yndlings Karnov-lovsamling burde kunne finde et hjørne at sidde i.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Skør persillesovspanini og tynd kaffe på Hav a Java

Sådan får du stillet din koffeintrang: Behovet for kaffe er noget som KUA3 forstår. Uanset hvor i bygningen du befinder dig, er der ikke langt til et koffeinfix. Udover kantinen, der vist skulle være nogenlunde, men kun har åbent klokken 11-14, finder du kaffebaren Hav a Java tæt på indgangen ved Islands Brygge metrostation. De har åbent til klokken 20 i hverdagene – endelig nogle åbningstider, der er til at forstå. Øverst i bygningen, i et hengemt hjørne, finder du de jurastuderendes hangout – parakaffen. Hvis du kan finde den, har de som regel også billig kaffe. Og hvis alt fejler, og du sidder en søndag aften klokken 18 på KUA3 og tørster, kan du, som en allersidste bitter udvej, vende dig mod de kaffeautomater, der står ved indgangen til atriummet.

Sådan finder du derhen: KUA3 er den bygning på Københavns Universitet, der er tættest på metroen. Når du kommer (forpustet) op af trapperne ved Islands Brygge station, skal du blot vende dig væk fra Ørestad Boulevard og skæve let til højre, så tårner den glas- og betonbeklædte bygning sig op foran dig.

Det Humanistiske Fakultetsbibliotek

Sådan er stemningen: En af Søndre Campus’ glasklodser rummer Humanioras bibliotek, der byder på det luftigste udtryk, man kan forestille sig for en læsesal. Her er læsesale med masser af lys og udsigt til himlen over Bryggen. Det betyder rum til de helt store tanker, mens blikket fanges af skyernes formationer. Der er rent faktisk så højt til loftet, at man på forunderlig vis ikke irriteres (vildt meget) af sidemandens kæbegymnastik, når slik, gulerødder og andre alt-for-hårde snacks skal fortæres.

Der er pladser på 1. sal, hvor småsnak er tilladt, mens der er mere traditionel læsesalsro på 2. sal. Man kan også booke mindre lokaler til gruppearbejdet, hvis man vil have muligheden for at gå højlydt i kødet på en gruppemakker, hvis diskursanalyse er helt hen i vejret.

Sådan får du stillet din koffeintrang: Søndre Campus’ store kantine findes inden for halvandet minuts gågang, så udvalget af både tørre og våde varer er fint. Hvis ikke du henter kaffen i kantinen, kan den fås for otte kroner i automaten.

Sådan finder du derhen: Mellem KUA1 og KUA2 tårner der sig et firkantet glasmonstrum. Det er fakultetsbiblioteket. Gå derhen. Åbn din bog. Færdig.

City Campus

Center for Sundhed og Samfund er en kringlet størrelse, og det er (desværre) ikke en trykfejl, når kortet siger, at når du skal til bygning 4, så er det den, der ligger mellem bygning 8 og bygning 26, og på den anden side ligger bygning 18, som vistnok kun hedder bygning 18, så længe du er i kælderen, men hvis du skal ind i bygning 18 og skal op på første sal, skal du bruge en anden indgang, der også indeholder bygning 15. Og så hedder biblioteket på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, som har til huse på City Campus, bygning 709-1 i samme system, selvom det ligger i Gothersgade.

SAMF-biblioteket

Sådan er stemningen: Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek (SAMF-biblioteket) har 292 studiepladser og strækker sig over tre etager, fire stillelæsesale, seks grupperum og en række loungeområder. Biblioteket trækker, måske på grund af sin placering tæt på Nørreport, studerende fra flere campusser, og du skal ikke komme dalrende for langt oppe af formiddagen, hvis du skal være sikker på at få en af de gode pladser. Selvom der bliver læst tykke bøger og bandet inderligt over uforståelige Bauman-citater, er stemningen på de forskellige læsesale relativt afslappet. Bygningens mange grupperum og skæve påfund giver et godt flow til din læsning. Og så kan du låne sutsko i kælderen, hvis du fryser om fusserne.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Sådan får du stillet din koffeintrang: Det eneste store minus ved SAMF-biblioteket er, at de ikke har en kaffebar (dog er der en smart mand, der har spottet det, og derfor holder der tit en kaffevogn ude foran). Hvis du selv har instant og kop med, stiller biblioteket dog køkken og kedel til rådighed. Så selvom det kræver lidt forberedelse, kan du sagtens få stillet koffeintrangen, mens du kæmper dig gennem den seneste tilføjelse til hjemmebiblioteket. Ellers kan du jo overveje at trække lidt frisk luft og hente billig kaffe på CSS.

Sådan finder du derhen: SAMF-biblioteket i Gothersgade ligger, alt efter hvor du lige går over vejen, 270 – 280 meter fra Nørreport. Det tager 1 minut at cykle og et sted mellem 3 – 5 minutter at gå, og med flere læsesale er det intet under, at bygningen er et eftertragtet studiested.

Bygning 4

Sådan er stemningen: Du skal næsten liste rundt på Center for Sundhed og Samfunds gangen i bygning 4, som huser flere læsesale, hvis du skal holde dig gode venner med alle. Høje hæle, smarte laksko eller knasende gulerødder udløser i hvert fald hurtigt harme blikke fra dine medstuderende. Til gengæld har du masser af plads til at brede dig i de tre stillelæsesale, fire grupperum og ene avisstue, du finder her. Hver siddeplads er skærmet af og har en læselampe, så du kan sidde i dyb koncentration og ikke engang behøver at lægge bøgerne fra dig, når mørket sænker sig over det gamle kommunehospital. Der er rift om pladserne, så kom tidligt på dagen, hvis du ikke vil ende i ‘Fængslet’.

Sådan får du stillet din koffeintrang: De samfundsvidenskabelige studerende på CSS har sørget for masser af kaffemuligheder. Lige udenfor bygning 4 finder du den studenterdrevne Café Kommunen. Her er kaffen billig, men fordi det er forskellige studerende, der står bag brygningen, svinger den også voldsomt i kvalitet. Derudover har CSS to kantiner – den store og den hemmelige – hvor en lille kop koster 5 kroner og en stor koster 10 kroner. Hvis du er ude på eventyr, kan du også se, om du ikke kan finde cafeen i bygning 35, hvor priserne godt nok er de samme, men hvor du kan slippe for frokostkøen.

LÆS OGSÅ: Øl-service, Bastognekager og kaniner: Her er din guide til City Campus

Sådan finder du derhen: Bygning 4 er faktisk et af de nemmere steder at finde hen. Hvis du går ind på CSS fra Øster Farimagsgade, ender du i en gårdhave. I højre side af den, bagerst i gården, finder du en trappe op til bygning 4 (tip: De søde betjente har sat skiltning udenfor alle bygningerne, så du forhåbentlig er lidt mindre lost).

Fængslet

Sådan er stemningen: Du kan hurtigt overse den lille læsesal, der gemmer sig i én af kældrene på det gamle kommunehospital. Den skilter ikke med sig selv og med god grund. Fængslet lever op til sit tilnavn: Sollyset når knap ind bag de tunge jernvinduer, og iltmanglen i lokalet kræver ekstra kaffepauser af dig. Til gengæld er der altid plads og ingen forstyrrelser på læsesalen. På den måde egner Fængslet sig til pensumlæsning i mellemtimer, hvor de gode læsepladser for længst er blevet optaget af morgenfriske (og besidderiske) studerende. Du kan virkelig få travlt med at komme ud derfra, og det kan jo også være en motivationsfaktor.

LÆS OGSÅ: Den store guide til Københavns Universitets fredagsbarer

Sådan får du stillet din koffeintrang: Café Kommunen leverer tilpas store og billige kaffekopper til din selvvalgte fængsling. Kræver øvelsen mere energi end snøfler og halvliters koffein, er der juicemaskiner og salater i kantinen i bygning 5 samt såkaldt street food fra store dele af verden (inkl. hotdogs om fredagen) i bygning 4. Hvis du, af den ene eller anden grund, ikke kan få dit daglige kaffefix nogle af de steder, må du på jagt rundt i de studerendes fredagsbarer. Hvis du altså kan finde dem.

Sådan finder du derhen: Det her er en af de mere omstændige. Hvis du trasker ind på CSS fra Øster Farimagsgade, går ind ad den første port (den hedder 5A), kan du, mens du står under indgangen, i porten, dreje ned af en kælderdør på din venstre hånd. Når du har gjort det, kommer du ned i en lang betongang, hvor der ofte lugter lidt af fugt. Du passerer nogle gule skabe – og fortsætter. På et tidspunkt dukker læsesalen op på din venstre hånd. Held og lykke, styrmand.

Frederiksberg Campus

KUB Frederiksberg

Sådan er stemningen: På Frederiksberg Campus er der ikke mange læsesale at vælge imellem. Måske har biblioteket faktisk de eneste. Udover KUB Frederiksberg kan de studerende dog gemme sig i en række grupperum eller afskærmede borde/bænke sæt i vandrehallen på campus. Men biblioteket er højt elsket. På deres Facebook-side lovpriser flere studerende både stedet og deres personale, og med 300 læsepladser er der steder nok at sætte sig.

LÆS OGSÅ: Gimle, Gumle og Jernhesten: Her er din guide til Frederiksberg Campus

Sådan får du stillet din koffeintrang: De koffeinafhængige på KUB Frederiksberg har, så vidt vi kan sjusse os frem til, to valg. Enten går du hen i venstre hjørne, ved bibliotekets indgang (der er også en håndvask), ellers går du mod S-vej. Det gør du nok klokken 17 alligevel, men hvis du ikke er helt klar til at hoppe i en gulddame endnu, kan du dreje ind ad døren ved kunstværket i stedet for at gå ind i A-vejs gård.

Sådan finder du derhen: KUB Frederiksberg ligger på Dyrlægevej 10, klods op af Landbohøjskolens have og selve Frederiksberg Campus. Hvis shoppe- eller cafétrængen melder sig, sidder du faretruende tæt på indre Frederiksberg og Frederiksberg Centret.

De offentlige biblioteker

Den Sorte Diamant

Sådan er stemningen: Læsesal Nord på Det Kongelige Bibliotek minder én om tiden før dyrt-finansierede glashuse og oplyste æble-skærme. I skæret af de smaragdgrønne læselamper kan du næsten gribe om historiens vingesus. Såsom dengang Vladimir Lenin sad ved plads 9 i 1910. Måske skal du ikke udtænke Oktoberrevolutionen, men højden til loftet giver dine store tanker masser af spillerum.

Diamanten, som er bygget i forlængelse af det gamle bibliotek, byder på lige så smukke (omend mere moderne) rammer for de tre læsesale. Her finder du både Læsesal Øst, Vest og E/F Vest, hvor lyset over Københavns kanaler strømmer ind af de store glaspartier. Stilhed påbydes i læsesalene, men i den såkaldte informationssal er der studiepladser til gruppearbejde. Du skal dog være opmærksom på opbuddet af turister, som gerne vil fange det flotte studiemiljø (og dermed også dig) på selfie-form.

LÆS OGSÅ: Guide: Kultur i København til studiepris

Sådan får du stillet din koffeintrang: Madkartoteket driver caféen i Den Sorte Diamant og de giver studierabat på en række ting. En filterkaffe koster dog stadig 20-25 kroner, så er det sidst på måneden, kan du også opspore maskinkaffe i Oktogonen. Her kan du også nyde dine leverpostejsmadder eller erhverve dig Bounty-barer i en pæn automat.

Sådan finder du derhen: Tag den futuristiske rulletrappe direkte tilbage til studiefremtiden. På 1. sal finder du Læsesal Vest og Øst, som er placeret på højre og venstre hånd i selve diamanten. Den gamle læsesal (ØST) er længere tilbage i den gamle bygning ud mod Christiansborg og den fantastiske bibliotekshave.

Studenterhuset

Sådan er stemningen: Rundetårn skotter overbærende til dig, mens du begraver dig i bøger på Studenterhuset. Måske kender du bedst stueetagen som baggrundstæppe for en række byture, men Studenterhuset har også god plads til at fordybe sig i sine studier.

På første sal finder du en decideret læsesal, som består af en række firemandsborde. Et ideelt sted til gruppearbejde. Om aftenen skal du nok regne med et festligt soundtrack til din pensumlæsning, men i løbet af dagtimerne er lysniveauet ganske tilforladeligt på Købmagergade 52.

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK

Sådan får du stillet din koffeintrang: Som studerende på Københavns Universitet får du altid rabat på kaffe og andre drikkevarer på Studenterhuset. En sort kande kaffe koster 40 kroner, men du kan også få en udmærket cappuccino til 26 kroner med studiekort. Og så kan du jo slutte dagen af med en billig fyraftensøl fra fad: 27 kroner mod fremvisning af studiekort. Bum!

Sådan finder du derhen: Følg turistmængden fra Nørreport til Rundetårn, men fortsæt lige en bygning længere hen og drej ind på Studenterhuset i stedet. Den smalle vindeltrappe leder op til den lille læsesal.

Hovedbiblioteket

Sådan er stemningen: Placeringen kunne næsten ikke blive bedre for det store bibliotek i Indre By. Som nabo til Strøget er det et oplagt mødested til læsegruppediskussioner, hvis du lige havde planlagt en tur forbi H&M’s udsalg på vejen. På tredje sal er der to mindre læsesale, hvor man kun skal være stille i den ene. Men rundt omkring i bygningen er der utallige læse- og studiepladser til videbegærlige studerende. Væn dig til duften af nybagte croissanter, og tag ørepropperne med. Hovedbiblioteket opererer med store, åbne rum og er ikke fri for baggrundsstøj trods dets ellers fordybede besøgsvenner.

Sådan får du stillet din koffeintrang: Den tilhørende kaffebar Democratic Coffee konkurrerer om byens bedste kaffe, croissanter og wienerbrød. Men Netto er heller ikke mange meter væk, hvis du er på rugbrød-og-wienerkaffe-vognen.

Sådan finder du derhen: Du kan lige nå at vinke til soldaterne uden for Den Jødiske Synagoge, før du drejer ind ad svingdøren til Hovedbiblioteket. På tredje sal finder du læsesalen, men ellers må du tage rulletrapperne et par gange for at finde ledige pladser. Der er rift om dem, så kom gerne tidligt.

Danmarks Kunstbibliotek

Sådan er stemningen: Det Nationale Forskningsbibliotek for Billedkunst, Arkitektur, Kunsthistorie og Museologi ligger klods op ad turistparadiset Nyhavn. Biblioteket har både en lille læsesal og en række loungeområder, som er åbent i tidsrummet 11-16. Her har du adgang til alt fra kunstarkiver og -bøger til arkitekturmodeller og skitsebøger.

Sådan får du stillet din koffeintrang: Du må hellere fylde energidepoterne, inden du trisser ind på Nyhavn 2. Her er i hvert fald ingen kaffe, men alle dage undtagen mandag byder Charlottenborgs spisested Apollo Bar og Kantine på en ekstrem insta-venlig frokost.

Sådan finder du derhen: Biblioteket deler meget passende bygning med Kunsthal Charlottenborg og Kunstakademiet, som ligger på den anden side af turistmekkaet i Nyhavn.

Københavns Rådhus

Sådan er stemningen: Tæt på endnu et turistmekka, finder du Københavns bedstbevarede studiehemmelighed: Læsesalen på Københavns Rådhus. Københavns Stadsarkiv genåbnede det lille bibliotek for offentligheden i 2018, og i dag kan 16 heldige studerende fordybe sig i sine studier med en helt særlig udsigt over Rådhuspladsen og Vester Voldgade.

Sådan får du stillet din koffeintrang: Medmindre du skulle være heldig at støde på en gavmild politiker, må du nok hellere fatte termokanden og madpakken. Ellers ligger Rådhuset jo omgivet af et overflødighedshorn af take-away, supermarkeder og kiosker, hvis du tør forlade din eftertragtede studieplads.

Sådan finder du derhen: Følg Rådhustårnet eller stå af ved metroen på Rådhuspladsen. Der er indgang til læsesalen via hovedindgangen til Rådhuset.

… heldigvis er det ikke nødvendigt at bevæge sig ud mellem turistgrupper og menneskemængder, hver gang man vil finde en læseplads – i langt de fleste tilfælde kan du sagtens finde en krog på dit eget campus. Så er der heller ikke så langt ned til fredagsbaren.

LÆS OGSÅ: Den store guide til fredagsbarer på Københavns Universitet

Seneste