Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Konfliktnedtrapning — Det skal være slut med at højrøstede aktivister opfører sig »udemokratisk og asocialt« på universitetet. Ministeren har formuleret fire principper sammen med Danske Universiteter.
Forsknings- og uddannelsesminister Christina Egelund (M) annoncerede i begyndelsen af december, at hun barslede med en antichikane-politik, der skal gælde på danske universiteter.
LÆS OGSÅ: Minister: Propalæstinensiske grupper opfører sig asocialt
Nu, onsdag 18. december, er den her så, en erklæring i fire principper som er formuleret i samarbejde mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Universiteter.
På universiteterne skændes vi åbenbart i en grad, der animerer ministeren til at sætte foden ned.
Ud over de højpandede faglige dyster og den lokale håndtering af uvelkomne reformer, trivsel og arbejdsmiljø har især kønsopfattelser og forskelsbehandling bragt studerende og ansatte i konflikt med deres undervisere og ledere de senere år.
Men i 2024 er der navnlig én sag, der har fået knytnæverne i vejret, og det er hverken intersektionel feminisme eller postkolonialisme, der har oversvømmet campus, men storpolitik.
Efter Hamas’ terrorangreb mod Israel
En række hændelser på danske universiteter, især i sidste halvår af 2024, har nu fået ministeren til at formulere en antichikane-politik (se faktaboks).
Antichikane-politikkens fire principper
1. Alle politiske ytringer skal foregå med respekt for andre studerende og ansatte og overholde den pågældende institutions ordensregler og landets love. Ingen sag eller dagsorden retfærdiggør chikane, hetz, intimiderende adfærd eller hærværk.
2. Alle skal trygt kunne opholde sig på universitetet og deltage i undervisningen uanset ens baggrund eller politiske overbevisning. Det er vigtigt at være særligt opmærksom på grupper, som kan være personligt berørte af aktuelle politiske diskussioner eller konflikter.
3. Der skal være klare indgange for studerende, hvor man trygt kan henvende sig, hvis man oplever chikane, hetz eller intimiderende adfærd.
4. Universitetet skal have formuleret ordensregler, der sætter en ramme for på hvilket grundlag, og hvordan der skal ageres, hvis disse overtrædes.
Af en fælles pressemeddelelse om de nyformulerede principper fremgår, at »… det er helt rimeligt at benytte sin ytringsfrihed og stille kritiske spørgsmål,« men at »det [skal] ske på en saglig, respektfuld og ordentlig måde og må aldrig ske på bekostning af andres tryghed. Der har i løbet af det seneste år været hændelser på danske universiteter, hvor det ikke har været tilfældet.«
Her i Uniavisen har læserne fulgt med i de studerendes aktioner siden Studerende mod Besættelsen rejste en teltlejr på Kommunehospitalet i en lille måned i maj/juni i år.
Også en del ansatte har i spalterne udtrykt sympati, ikke bare for de studerendes sag, men også deres metoder.
LÆS OGSÅ: 600 ansatte bakker op om studenteraktioner
En hændelse i maj blev et vendepunkt på Københavns Universitet. Indtil da var ledelsen i
Men den 17. maj blev politiet tilkaldt for at fjerne en gruppe studenteraktivister, der havde blokeret de ansattes kontorer i KU’s fællesadministration, hvor også rektor bor. Han henviste til, at de studerende havde skabt utryghed, overtrådt ordensreglerne og øvet hærværk på bygningerne.
I øvrigt var nogle af aktivisterne maskerede. Studerende mod Besættelsen deltog i aktionen – men det var der også andre, der gjorde, og organisationen tog hverken ansvar for hærværk eller maskering.
LÆS OGSÅ: Jødisk ph.d.-studerende føler øget utryghed efter fredagens blokade
På Roskilde Universitet kalder de propalæstinensiske studerende sig RUC Intifada. Her er konflikten eskaleret med graffiti, der har sammenlignet zionister med nazister.
Hjemme på KU har politiet været tilkaldt flere gange. Senest blev en sit-in på Søndre Campus bragt til ophør af uniformerede betjente 3. december.
Til Uniavisen sagde Christina Egelund i et interview 11. december, at hun bakker fuldt og helt op om KU-ledelsens håndtering af aktivisterne:
»Ledelserne har på den ene side et ansvar for at varetage, at der er plads til åben og fri debat på universitetet. Også når der er ting i samfundet, som er vanskelige at tale om. På den anden side har de et ansvar for, at hverdagen for studerende og ansatte er god. […] Jeg synes, at ledelsen på KU har balanceret i præcis det spændingsfelt på en meget overbevisende måde,« sagde hun
Studerende mod Besættelsen
»Jeg er ikke studerende på dette universitet, men det her er en global bevægelse,« sagde hun til Uniavisen.
Spørgsmålet er, om man kan tæmme en global bevægelse med fire danske antichikane-principper. Det vil tiden vise, når politikken bliver tryktestet i det nye år.
Dagbladet Politiken (artiklen kræver login) har spurgt Christina Egelund, hvad der er nyt i, at en minister mener, at alle skal kunne være trygge på deres uddannelse, og at man skal være respektfuld i sine ytringer.
»Jamen det nye er vel, at man fælder det ned sort på hvidt, og nogle gange kan banaliteter godt tåle at blive ophøjet til en erklæring. Vi har masser af eksempler på, at værdier, vi tager for givet, sættes under pres, og derfor er det en god anledning til at gentage dem,« svarer ministeren.
Det fremgår af pressemeddelelsen, at også de kunstneriske videregående uddannelsesinstitutioner har tilsluttet sig antichikane-politikken.