Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Den store guide til Københavns Universitets fredagsbarer

Vandingshuller — Det er en stolt tradition at fejre ugens akademiske bedrifter med at brænde hjerneceller af. Derfor guider Uniavisen til Københavns Universitets bedste barer og klubber, så du ved, hvor du skal starte.

Efter en uges hårde studier er der intet bedre end at krybe sammen under en lun plaid og se et afsnit af Kunstnerkolonien, mens man overvejer, hvordan man kan blive endnu mere målrettet og fremdriftsorienteret.

Jo, det skulle da lige være at smutte forbi én af de mange fredagsbarer på Københavns Universitet, lægge hjernen i garderoben og ramme floor. Men hvilken fredagsbar? Hvor er der fedt at hænge med vennerne? Og hvem maxer ud på basarm og stroboskoplys?

Her er en guide til hele hoben af fredagsbarer på universitetet.

Frederiksberg Campus

A-vej

Frederiksberg Campus, Dyrlægevej 7

Alle elsker A-vej. Baren (hvis navn er en forkortelse af Acaciavej) på Frederiksberg Campus er blevet kaldt Københavns Universitets bedste – både af det faste klientel, glade gæster og festanmeldere. Baren er en institution i Københavns Universitets udenoms-akademiske fredagsliv. Hvorfor?

Måske er det de lækre lokaler i den tidligere Landbohøjskoles bygninger, hvor væggene prydes af Storm P’s vægmalerier. Måske er det de billige specialøl, der langes over bardisken i sådan et omfang, at A-vej er en af Carlsbergs største kunder og derfor har fået trykt sit eget ølglas af bryggerigiganten. Eller måske er det, fordi stamgæsterne fra blandt andet Veterinærmedicin, Bioteknologi og Fødevarer og Ernæring om nogen forstår at holde fest.

»A-vej hitter… Man har ikke råd til at lade være,« skrev vores festanmelder, da Uniavisen var forbi til en barcrawl og gav baren 4,5 ud af 5 mulige stjerner.

LÆS OGSÅ: Én fredag, 12 fredagsbarer (næsten)

Tip: Medbring kontanter på de travle dage (som for eksempel årets første fredagsbarer i september), hvor dankortsystemet kan have svært ved at følge med.

Flækken

Nødebovej 77A, 3480 Fredensborg

Er du frisk på en udflugt? På Skovskolen i Nødebo – som kun er en beskeden 40 kilometers cykeltur fra de andre barer på Københavns Universitet – ligger universitetets fedeste barlokale. Fordi, let’s face it: Man kan lave nok så mange omhyggeligt dekorerede temabarer på Søndre Campus, men det bliver aldrig ligeså stemningsfuldt som en vaskeægte, ølmarineret bjælkehytte i skoven.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Nørre Campus

Caféen?

Nørre Campus, Universitetsparken 15, Bygning 4

Caféen? (ja, sådan hedder den) er en legendarisk caféforening på Nørre Campus, der efterhånden er ældre end flere af fredagsbarens gæster. Eventyrlystne gæster kan vælge mellem skiftende specialøl, et imponerende udvalg af shots eller den gode gamle limfjordsporter. Klientellet er et mix af festglade natur- og biovidenskabelige studerende, og hver fredag fester Caféen? igennem til klokken 03.

LÆS OGSÅ: Ånden i flasken: Fredagsbarens historie

Caféen? står bag nogle fede fester på Nørre Campus. For et par år siden gav Caféen? fx anledning til at iføre sig sit bedste par lederhosen og skeje ud til Hansi Hinterseer med deres oktoberfest. Her var der endda disket op med natmad, da venner af Caféen?, Tina og Michael, kom rullende ind med deres pølsevogn … Mon ikke det samme sker engang i år?

FreBAR

Nørre Campus, Universitetsparken 2, bygning 10 (lokale Autoklaven)

De farmacistuderende elsker deres velbesøgte fredagsbar. FreBAR er indenfor nyere tid flyttet til nye lokaler med splinternyt inventar i det, der før hed ‘den gamle kantine’ i kælderen af bygning 10 på Nørre Campus.

Årets første freBAR, der forrige år stod i nostalgiens tegn med partypandet Nuller Nix, er tilegnet de nye studerende på Farmaceutiske Institut. De (u)ansvarlige bag baren står dog som altid klar til at forsikre tørstige studerende om, at hver eneste fredagsbar i det kommende studieår vil blive et brag af en fest.

LÆS OGSÅ:HCOvn’, forårsfestival og pusterum: Her er din guide til Nørre Campus 

deres hjemmeside kan du holde dig opdateret om hvilke foreninger, der i løbet af året arrangerer de forskellige fredagsbarer.

mBAR

Nørre Campus, Københavns Biocenter, Ole Maaløes Vej 5

mBAR er drevet af frivillige fra Biokemi og Molekylær Biomedicin – men normalt åben for alle, der har lyst til at slå et smut forbi Nørre Campus. mBAR er kendetegnet ved et evigt fyldt floor, beer pong og billige drinks. Det er en af de få fredagsbarer på Københavns Universitet, som også arrangerer LAN-parties (måske den eneste?), men det betyder overhovedet ikke, at der ikke festes igennem.

Studenterklubben på Panum

Nørre Campus, Panum-Instituttet, Blegdamsvej 3b, Bygning 9

Medicinstuderende på Panum kan med rette være stolte af deres fredagsbar, der har ry af at være en af Københavns Universitets bedste – og længste.

Om de studerende på Panum har adgang til særlige koffeinpiller, lader vi være usagt, men faktum er, at fredagsbarerne på Studenterklubben varer fra klokken 11.00 til 23.45. Diskolys, koncerter og et fyldt dansegulv er fast inventar, og synes du af en eller anden grund ikke, at 12-timers barer lyder vildt nok, er der ingen grund til at fortvivle. Studenterklubben er berygtet for sine intense 69-timers fester. Det er 69 timer (altså næsten tre dage!) i træk, hvor der lines op til fest med DJ’s, livebands, stand-up og et væld af temabarer. Generelt lyder rådet fra kendere, at køen til festerne kan være timelang – så kom tidligt, hvis du vil nå at feste med. Indgang er forøvrigt ofte begrænset til studerende fra SUND, men til tider må de gerne have en +1 med under armen.

Sladder: Panums fredagsbar kom for alvor i vælten i primo marts 2020, som ét af de største superspreder-events i Danmark under coronapandemien. Det betød angiveligt, at hele gange på Rigshospitalets Kollegium måtte gå i selvisolation i 14 dage.

Søndre Campus

Ambarssaden

Søndre Campus, Bygning 24 (Lokale 24.0.57)

I begyndelsen af 2018 skiftede Kæ’féen navn til Ambarssaden for at puste nyt liv fredagsbaren – og for samtidigt at markere, at studiebaren er bindeleddet mellem sprognørderne på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk. Der er derfor rig mulighed for at øve sig på fremmede tungemål med studerende fra tysk til portugisisk, når Ambarssaden hver fredag forvandles til en sydende fredagsbar.

LÆS OGSÅ: Café Helga, dødsstjerner og skøre paninier: Her er din guide til Søndre Campus

Drinkskortet er varieret og billigt, og de kolde fadøl serveres fra Ambarssadens eget fadølsanlæg, der er kendt under navnet ‘Mor’. Du kan få én for 15 kroner og én til hver hånd for 25 kroner. Er du mere til boblende æblevand, så sælger de også kold cider på fad for en flad 20’er.

BARstionen

Søndre Campus, Bygning 10 (Lokale 10.3.68)

Fredagsbaren på ToRS (Tværkulturelle og Regionale Studier) var engang totalkvæstet af byggeriet på Søndre Campus, men efter en midlertidig udflytning genåbnede BARstionen i foråret 2016 i de gamle lokaler med et par stærke selling points: Lækker tagterrasse og billige øl. What’s not to like?

De studerende på BARstionen elsker angiveligt fredag, indie-rock og kolde King pilsner, og sidstnævnte kan du købe for sølle seks kroner, hvilket gør fredagsbaren til KUA’s billigeste (!). Er du mere til fadøl, så koster sådan en 15 kroner.

Café Helga

Søndre Campus, Bygning 12 (Lokale 12.3.68,)

Saxo-instituttets studerende har Søndre Campus’ største fredagsbar, og rygterne siger, at deres shots oven i købet skulle være de billigste på hele campus. De store lokaler er dekoreret med guldberammede malerier af historiske personer – det er jo ikke for sjov, at dette er fredagsbaren for fortidsafficionadoer fra blandt andet Historie og Arkæologi.

Helga holder normalt fredagsbar hver eneste fredag i løbet af semestret. Festudvalget HAD sørger som regel for de fedeste fester, så har du brug for at straffe floor, er det ganske enkelt the place to be!

Café Olympen/Kompasset

Søndre Campus, Bygning 14 (Lokale 14.3.80)

På Institut for Kommunikation, som er resultatet af fusioneringen af Institut for Informationsstudier og Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, kommer de studerende hinanden ved i studentercaféen Olympen, som hver fredag forvandles til baren Kompasset.

Olympen erstattede Institut for Informations tidligere bar Hjorten i KUA 3, men er blevet udvidet med flere kvadratmeter, så studerende fra både retorik, pædagogik, filosofi, medievidenskab og informationsstudier kan tyre øl side om side.

Psst … Vi har ladet os fortælle, at der skulle være en særlig tradition hos mefferne med Underberg og Smirnoff Ice, men at alle er velkomne i baren.

Jurabar

Søndre Campus, kantinen i KUA3

Hver anden uge arrangerer Juridisk Diskussionsklub fredagsbar i Juras nye hjem på Søndre Campus. I gamle dage (læs: før 2017) havde Jurabar kun plads til et par hundrede gæster i deres gamle lokaler i Indre By, men efter flytningen er der endelig blevet plads til masserne på Københavns Universitets største studie.

Jurabar tilbyder sine tørstende gæster studenterklassikeren Grøn Tuborg, men der bliver selvfølgelig også taget hånd om festfolket med smag for Somersby og Bacardi Breezers. Og som noget nyt foregår det i en vaskeægte bar, der er blevet installeret i lokalet bag kantinen.

Rygterne siger, at Jurabar skulle universitetets mest velklædte fredagsbar, så du kan med fordel fnugrulle skjorten og pudse skoene, hvis du vil ligne resten af klientellet.

Nordisk Kaffebar

Søndre Campus, Bygning 22 (lokale 22.0.62)

Sprogekvilibristerne på Institut for Nordisk Studier og Sprogvidenskab afholder kun fredagsbar (eller ‘frebar’, som de kalder det) én gang om måneden i Nordisk Kaffebar på Søndre Campus – så husk lidt research på kaffebarens facebookside, inden du hiver studiekammeraterne med.

I modsætning til mange andre fredagsbarer på Københavns Universitet holder Nordisk Frebar lidt igen med temaaftenerne, så den er stedet for dig, der ikke orker at hoppe i gamle fastelavnskostumer, men hellere vil tylle billige øl i rare omgivelser.

Roland Bar

Søndre Campus, Bygning 21

»Enhver hip humanists drøm,« har Uniavisens baranmelder sagt om Roland Bar, der er opkaldt efter filosoffen Roland Barthes (og dermed scorer højt på fredagsbarnavnenes pun-skala).

Rolands hyggelige lokaler er fyldt med gamle ferniseringsplakater og synkesofaer, der egner sig godt til kulturradikale diskussioner om førsteudgaver eller vinyler – meget rammende, når klientellet tæller kunst- og kulturfolket fra Litteraturvidenskab, Kunsthistorie, Teater- og Performancestudier, Musikvidenskab, Visuel Kultur og Moderne Kultur og Kulturformidling.

LÆS OGSÅ: Et fakultet drikker sig i hegnet

Det er blevet sagt om Roland, at du finder baren der, hvor Aqua og Foucault smelter sammen, og hvor Medina og Adorno sameksisterer på et sådant plan, at dagen aldrig gryr.

Derudover afholder musikvidenskabsstuderende – for at støtte kunsten – to gange hvert semester Roland Live! – et succesfuldt event med en åben scene, hvor alle kan få lov til at performe det, de brænder for, hvad enten det er poetry slam, stand-up comedy, ballemusik eller interpretative dance battles.

TeoBar

Søndre Campus, Karen Blixens Plads 16

»Der er ingen lette svar på de store spørgsmål – og det er heller ikke nemt at stille dem,« skriver Teologi på Københavns Universitets hjemmeside.

Det er bestemt ikke svært at erklære sig enig i, men måske bliver det lidt nemmere at stille de store spørgsmål efter et par øl eller otte. Da Teologi flyttede til, hvad de selv kalder ‘Synder Campus’, fulgte den højtelskede Teobar selvfølgelig med – og det er på imponerende vis lykkedes dem at eksportere den hyggelige barstemning fra kælderen på Købmagergade til KUA3-glastemplet på Njalsgade. Forklaringen: Måske at Teofolket bare er fordømt hyggeligt – og at de har et af Københavns Universitets bedre barkort, der inkluderer glimrende drinks, altervin (portvin) og GT (synonym for både en Gin og Tonic og det Gamle Testamente).

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

City Campus

Geobar

City Campus, Østre Voldgade 10

Geobar er, som navnet antyder, fredagsbaren for de geografi- og geologistuderende. De studerende bag baren har altid en kæmpe fest, og den gode stemning plejer at sprede sig til det tætpakkede dansegulv. Da en af Uniavisens studenterreportere i 2016 forsøgte at kæmpe sig igennem 12 fredagsbarer på en aften, var det Geobar, der fik ham ned med nakken.

LÆS OGSÅ: Øl-service, Bastognekager og kaniner: Her er din guide til City Campus

Geobar afholdes som regel hver anden fredag. Hver fredagsbar har sit eget tema, fx ølsmagningsbar, bingo med sponsorede gaver eller afterski, som bliver bundet op på en specialøl/alkohol importeret særligt til lejligheden.

Kommunen

City Campus, CSS, Bygning 12

Kommunen er mødestedet for de studerende på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, og vildt går det for sig, når psykologidrenge og økonomipiger mødes i smuk symbiose på dansegulvet. DJ’s fra det københavnske natteliv er ofte på plakaten, og på de gode fredage fyldes det brede dansegulv til randen. Kommunen har bordfodbold, shots og billige øl – og der er mange mørke kroge med nussede sofaer, som udgør perfekte kyssehjørner, når natten lakker mod enden.

Det er også Kommunen, der i samarbejde med SAMF-Rådet, som er fakultetets fakultetsråd, arrangerer den årlige ‘Campusdag’ i City Campus’ universitetspark Solhaven. Her forvandles parken til en minifestival med streetfood, ølboder og et tætpakket underholdningsprogram.

Jacques D

City Campus, CSS, Lokale 8.01.18

I et lavloftet kælderlokale under bygning 8 holder statskundskabernes berygtede fredagsbar til. Jacques D er opkaldt efter den franske EU-kommissionsformand Jacques Delors og han pryder døren ind til festlokalet, hvor der også gemmer sig to magiske køleskabe fyldt til randen med byens billigste guldøl og andre kolde forfriskninger.

Jacques D er en kær ven (tilføj ham på facebook) og centrum for al social aktivitet på instituttet. Han er tilhænger af sorte frokoster, storslåede citater, crowdsurfende døre, drinken Ice & Porter – og andre interne spidsfindigheder, som du skal opleve for rigtigt at forstå. Historisk set har der været splid mellem statskundskaberne og økonomerne, så husk at opføre dig ordentlig, hvis du besøger ham uden en scient.pol.-titel.

Om fredagen serverer bestyrelsen bag Jacques D også ofte kolde fadøl til en billig pris i gården på CSS.

Katedralen

City Campus, CSS, Bygning 16

Sociologerne og antropologerne har fået tiltusket sig det vel nok bedste lokale på CSS, nemlig Katedralen i bygning 16, hvor de sælger kaffe, spiser frokost, underviser hinanden og ikke mindst afholder nogle af Indre Bys allerbedste fester.

Og så er vi slet ikke slut med fede puns på yndlingsteoretikere og -begreber. For det er nemlig de to legendariske festudvalg ved navn Baumændene (fans af sociologen Zygmunt Baumann) og ‘DALF – Den Antropologiske Liminalfase’, der står bag fredagsbarerne, som typisk finder sted to gange i måneden. Baumændene er blandt andet kendt for at servere store, stærke og utroligt billige White Russians til deres flødefester, dyrebarer og drivhusfester.

Og hermed lukker gennemgangen af Københavns Universitets vandingshuller. Skål!

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK

Seneste