Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Sådan vinder du over KUnet

Dit digitale klasserum — København Universitets intranet er vanskeligere at finde hoved og hale i end selv den mest komplekse videnskabsteori. Her er en KUnet-guide til de grønne studerende.

Denne artikel er skrevet i 2018. Vær opmærksom på, at startsiden på KUnet har fået nyt design i 2022.

Måske har du fået styr på borger.dk og NemID – og det er da også lykkedes dig at finde frem til optagelse.dk og ansøge om en studieplads. Men nu er der altså nye udfordringer i vente.

Kunet.dk er din nye intranetside, hvor alle informationer, du skal bruge igennem din studietid, findes. #Nemt, tænker du måske. Du er digitalt indfødt, tastaturtrænet og vant til at søge information og finde rundt på alverdens hjemmesider.

Men kære internet-generations-millennial. Du er nu nået til level expert.

De fleste studerende er enige om, at Københavns Universitets intranet er sværere at finde hoved og hale i end en kompleks videnskabsteori. Med mere end 2Tb data (svarende til 20 millioner A4-sider) er der heller ikke så meget at sige til, at det er ét stort informationshelvede.

Challenge accepted? Tja, der er i hvert fald ingen vej udenom.

Forsiden – følg med

Forsiden på KUnet har genveje til stort set alt, du skal bruge på daglig basis. Det er en god idé at holde dig opdateret her, hver dag. Men før du overhovedet kommer ind på forsiden, skal du igennem universitets nye to-faktor-godkendelse. Det betyder, at du enten skal indtaste en SMS-kode eller acceptere dit login via en app på mobilen for at kunne åbne siden. Det kan godt være en lidt lang proces, men hæng i, det skal nok lykkes – og så er det vist nok ret godt for cybersikkerheden.

På forsiden finder du vigtige studiebeskeder, som både er henvendt specifikt til dig og dine medstuderende på netop din uddannelse og dit fakultet og til alle studerende på hele Københavns Universitet. Når du kommer længere frem på studiet, kan disse beskeder være ret fatale at misse, da de fx kan handle om tilmelding til fag og eksaminer.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Det er også på forsiden, du finder opslag om studiearrangementer og både vigtige og knap-så-vigtige nyheder. Du har i hvert fald mulighed for at følge med i universitets forskning, som den pligtopfyldende studerende, du skal til at være, via nyhedsmodulet, hvis du ønsker det. FAQ til studerende, IT-driftsinfo og alle de informationer, som dit hjerte begærer.

På samme måde kan du ikke undgå at være opdateret på corona-situationen på universitetet, hvis (god forbyde det), vi skal til at tænke på den slags igen.

KUmail –info i din indbakke

Din KUmail er et af de vigtigste kommunikationsværktøjer på studiet, og du finder nemt genvejen på forsiden. I et design, der mest ligner noget fra dengang e-mailen blev opfundet, kan du kommunikere med studieadministrationen og undervisere, og du vil snart opdage, at din KUmail er en lifesaver, når du har glemt en vigtig deadline. Og så bliver alle officielle e-mails fra universitetet sendt til din KUmail.

De tre bogstaver og tre tal din mailadresse starter med, bliver din universitets-identitet – den svenske nummerplade vil forfølge dig, indtil du er færdig med kandidaten. Så lær den udenad med det samme.

LÆS OGSÅ: Fra gym til uni: De 5 største overraskelser

Tjek ofte din mail, man glemmer det hurtigt mellem arbejdsmails og personlige mails. Alternativt kan du sætte den op på din smartphone eller få tilsendt kopier af din post til din private mailkonto. Guides hertil findes på KUnet – skriv KUmail i søgefeltet.

Søgefeltet – prøv dig frem

KUnet er informationstung, og derfor kan det være svært at regne ud, hvilke informationer, der ligger under hvilke faner. Og her er søgefeltet handy.

Er du helt lost, kan det være en hjælp at smutte over på Google for at finde resultatet. Nogle gange ligger den information, du søger, måske slet ikke på KUnet, men på universitets hjemmeside ku.dk. Husk, at du ikke kan google dig til informationer på KUnet.

Skema – hold dig opdateret

Her har Københavns Universitet gjort det nemt for dig.

Med få klik kan du downloade dit personlige skema til din smartphone-kalender. Forelæsninger og undervisninger bliver plottet direkte ind mellem kaffe-aftaler og fodboldkampe, og så vil der også stå, hvor du skal møde, og hvem din underviser er.

Og hvis der er ændringer i skemaet – så ændrer det sig også på din mobil. Så der er altså ingen gode undskyldninger for at misse en rykket forelæsning. Skemaet kan også findes i den nye app, MyUCPH, og på KUnets forside.

Absalon – dit online klasseværelse

Absalon er den digitale platform for dine forskellige fag. I et (næsten) intuitivt design finder du her undervisningsmateriale, pensumlister, information om dine kurser – og så kan du kommunikere med undervisere og medstuderende.

Du vil komme til at bruge Absalon meget i undervisningen, når du læser derhjemme, og hvis du skal tjekke op på missede undervisningsgange. Alle undervisere bruger portalen forskelligt (nogle mere end andre), hvilket godt kan være forvirrende, men det skal du nok få styr på.

Hvis du er rigtig tjekket, eller bare nysgerrig, så smugkig i dine Absalon-grupper allerede nu. Der er måske allerede læseplaner og oversigter over, hvad I kommer til at lave fra dine undervisere.

Studieinformationssiden er essentiel

Siden ‘studieinformation’ er din guide til dit kommende studieliv. Her finder du al studieinformation om din uddannelse og de fremtidige valg og muligheder, du får på dit studie. Genvejen til siden findes på KUnets forside som noget af det første du ser, under ‘mine portaler’ og under navnet på din uddannelse (fx ‘Bachelor i musikvidenskab’). Og nu hvor KUnet er blevet opdateret, kan du tilføje dit studies side til din personlige KUnet-forside.

Her finder du blandt andet information om udlandsophold, tilvalg og praktik. Der er også karrierevejledning, rammer for din bacheloropgave, en masse frister og procedurer og – måske vigtigst af alt – kontaktinformation til alle relevante enheder på Københavns Universitet.

Forvirrende nok finder du ofte eksamensplaner, studieordninger og andre vigtige dokumenter på det enkelte instituts hjemmeside.

Selvbetjening – karakterer og tilmeldinger

Selvbetjeningen stifter du allerførst bekendtskab med, når du skal bestille dit studiekort. Og få gjort det hurtigt, så du kan få rabatter – og komme ind på campus efter lukketid. Du kan tilgå selvbetjeningen via linket i fanen øverst på siden. Her kan du også tilgå studieinformationssiden.

FØLG UNIAVISEN PÅ INSTAGRAM

I selvbetjeningen findes al information, der er registreret om dig på Københavns Universitet, og det er også her du til- og afmelder dig kurser, projekter og eksamener. Men vent med at lade dig forvirre over det – på din bachelor er du til at starte med automatisk tilmeldt kurser og eksaminer.

Under selvbetjening er der også mange andre vigtige adgange. Det er her, du med rystende fingre skal klikke dig frem til dine første eksamenskarakterer. Det sker via linket ‘Indskrivning, Undervisning og Eksamen’ i venstre side af skærmen, og herfra under ‘Resultater’. Du kan også få udskrifter af dine karakter, indskrivning på universitetet og tilmelding til fag i selvbetjeningen.

Digital eksamen – her afleverer du

Når du har svedt og kæmpet og endelig kan sætte det sidste punktum på din skriftlige eksamensopgave, er det gennem digital eksamen, den skal afleveres. Det er nemt og hurtigt, men vær nu sød ikke at vente til sidste øjeblik. Det er bare for ærgerligt, hvis nettet svigter eller teknikken driller, og du ikke når det inden deadline klapper i. Du skal ikke være bange for at aflevere tidligt – du kan uploade, slette og erstatte dit eksamensdokument med et andet lige indtil deadlinen.

Hvis du ikke kan huske det intuitive link til Digital eksamen eksamen.ku.dk, kan det også findes under ‘Mine systemadgange’ på forsiden.

For at få et overblik over de kurser, du kan tilmelde dig, skal du forøvrigt ind på siden kurser.ku.dk.

Printeren – den evige struggle

Du kan komme ud for en old school underviser, der helst vil rette dine opgaver og eksamener i hånden. Og så er det altså ret vigtigt at have styr på de dér printere. Og det er nemmere sagt end gjort.

Københavns Universitet har i løbet af de sidste par år heldigvis skiftet printsystem, som synes mere overskueligt end det gamle. I stedet for at skulle en stribe besværlige trin igennem for at få installeret en printsoftware på sin computer, sker print og kopi nu online. Log ind med din svenske nummerplade og din kode til KUnet på Webprint.ku.dk, så vil du blive guidet.

LÆS OGSÅ: Studerende om nyt it-system: »Webprint kan ingenting!«

Ved du på forhånd, du er lidt teknik-blank, kan du tage en smutvej og hoppe hen til it-supporterne på dit fakultet. De har helt sikkert styr på det.

MyUCPH-app

KUnets nye opdatering er tilpasset mobilen – men du kan også downloade den officielle, internationalt betitlede My UCPH-app, som samler mange af de digitale platforme i en handy mobilversion. Og så har den dit personlige skema, info om biblioteker og meget andet.

Appen kan du finde i Google Play og i App Store.

Klar, parat?

Måske den her guide har hjulpet dig eller bare gjort dig endnu mere forvirret. Men kom godt fra start og smut ind på ‘studiestart’ under din uddannelsesside. Her er der gode råd til alt du skal bruge, både digitalt, socialt og studieteknisk.

Held og lykke!

FØLG UNIAVISEN PÅ FACEBOOK

Seneste