Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Reportage — Uniavisen tog ud på Søndre Campus for at se, hvordan de studerende har corona-modificeret introduktionen af nye studerende til Musikvidenskab 2020.
»I MÅ KUN SIDDE PÅ HVERT ANDET SÆDE,« står der med versaler på tavlen.
Påbuddet om afstand er det første, jeg ser, da jeg kommer ind i forelæsningslokalet i Bygning 21. Mine hænder lugter gennemtrængende af vodka, efter endnu et møde med en håndsprit-dispenser ved indgangen. Her er også en gruppe orangeklædte tutorer.
I alt 16 tutorer sætter i med firklange og alvorligt lyse toner. Sangen, som er en velkomst til de nye studerende, er Disney-hittet ‘Go the Distance’ fra Herkules-tegnefilmen, men med en ny tekst. Sangerne holder mere end to meters afstand til publikum, sådan som det anbefales ved korsang (phew).
SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER
»Men guderne er værre, end du aner. Guderne har en skummel plan,« bliver der sunget. Temaet for dette års introforløb på uddannelsen i musikvidenskab er vikinger.
I alt skal omkring 84 nye studerende til at starte deres undervisning på faget. Men først skal de lære hinanden at kende, og det har et hold tutorer sørget for at skabe de bedste rammer for midt i den verdensomspændende krise.
I maj fik tutorerne på Københavns Universitet at vide, at de ikke måtte tage de nye studerende på den traditionelle rustur. Og i juli kom der begrænsning på, hvor mange studerende, der må samles ad gangen på campus. Den sædvanlige studiestart skulle altså gentænkes.
Så de nye studerende har mødt hinanden på en anderledes måde i 2020. Med to til tre tutorer (symbolsk!) i hånden mødtes de først med deres
LÆS OGSÅ: Tutorer kæmper for god studiestart trods corona-regler
Ifølge tutorerne har det fungeret godt:
»Så er der ikke så mange nye ansigter, man skal forholde sig til i første omgang,« sige tutor Jakob Bjerrum Thisted.
Dagens første aktivitet foregår også i mindre grupper. Med en meter mellem hinanden (udenfor, selvfølgelig) står de studerede i cirkler. »Alle dem der spiller guitar,« siger den ene person i midten, som bryder rundkredsens strømlinethed, og så løber alle dem, der kan spille guitar, rundt som hovedløse kyllinger for at tage hinandens pladser i cirklen.
‘Frugtsalat’ med afstandskrav fungerer fint, når alle står stille, mindre godt, når deltagerne i deres iver for at få en plads i cirklen får det til at ligne kluddermor. »Husk afstand!« råber en tutor.
»Vi gør, hvad vi kan. Men når man går i gang med en eller anden leg, så glemmer man hurtigt, at der altså skal være en meters afstand,« siger Albert Trapp Hermansen, der er ny studerende på Musikvidenskab.
LÆS OGSÅ:Covidtest var falsk alarm, men nu er ny studerende smittet og 32 sendt i karantæne
Senere på dagen skal de studerende møde deres underviser i kurset Musikalsk Antropologi. Det sker på utraditionel vis: Underviseren har lavet en videohilsen til alle de nye – uden billede vel at mærke. Det resulterer i en masse pludselige trut-lyde (som vistnok har været en reference til vikinge-temaet) og et bevis på, at avanceret teknologi og universitetslektorer måske ikke altid er den bedste kombi.
Bagefter møder vi ham i ægte corona-lockdown-stil på Zoom.
I en pause står en flok ude foran studentercaféen Roland Bar og suger stænger.
»Det er sgu egentlig ikke, fordi der er så meget forskel, for man får stadig de essentielle ting at vide. Så er der bare nogle restriktionskrav, man mærker,« siger Frederik Marco Riis Hansen, som er ny studerende på Musikvidenskab. Fordi han prøvede lykken på Historie i 2017, har han allerede prøvet at begynde på universitetet på traditionel vis.
LÆS OGSÅ: Kæmpe fejl ikke at inddrage os i planlægnig af studiestart under covid-19
Hvordan har du det med ikke at skulle på rustur?
»Det har jeg det fint med. Jeg er lige det ældre end de andre,« siger han.
Hverken Frederik Marco Riis Hansen eller Albert Trapp Hermansen har været i tvivl om, hvorvidt de skulle møde op til en introuge med håndsprit eller ej:
»Der bliver gjort meget ud af det med håndsprit. Hvis man er lidt utryg og bange for at få corona, så sørger folk for at holde ekstra afstand,« siger Albert Trapp Hermansen.